Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Norra skogs ledning fick träffa skogsägarna

Detta är en läsartext.

För att allt skogligt arbete ska nå skogsägarnas finns Kerstin Backlund och Sofie Dahlén Sjöbergh på Campusområdet. Foto: Sture Björk

Annons

Norra skogs jungfruresa under september månad började i Lyckelse och slutade i Sundsvall. Östersunds största träbyggnad, Gamla teatern, var den fjärde i ordningen att få besök. Ett välbesökt möte med 110 skogsägare och 40 skogsinspektorer, Norra Skogs vd, Pär Lärkeryd med affärsledning, fick äntligen mötas öga mot öga.

Lärkeryd liksom affärsledningen informerade hur Norra Skog tar ansvar för hela skogsaffären för skogsägarna, rätten att bruka skogen och där vinsten går tillbaka till medlemmen.

Virkesprisernas upp- och nedgång penetrerades på ett pedagogiskt bra sätt, där framtidens skogsnäring belystes och hur övervinsterna kommer att betalas ut till alla.

Annons

All ekonomisk redovisning har sin grund i Norra Skogs industriprodukter med tre sågverk i Kåge, Sävar och Hissmofors, tre färdiga byggprodukter i Kåge, Hissmofors och Hammerdal, stolpfabriken i Agnäs och 30-procentigt ägande i den finska massafabriken Husum Pulp.

Annons

Jämtländska Hissmofors anläggning är mycket utöver det vanliga med landets modernaste ytterpaneltillverkning och sågverket i Sävar är ett av världens modernaste som genomlyser sågstocken för maximalt utbyte när den susar förbi därtill, med helautomatisk balning av stallströ.

Nya Husum Pulp som är under uppbyggnad och där svaret på frågan om varför den stora finska pappersjätten säljer 30 procent av företaget till just Norra Skog, är föreningens organisation med virket hos medlemmarna.

Den proffsiga informationen innehöll också begreppen "Inbetald insats" och "Emitterad insats" och styrelsens vinstutdelningspolicy för åren 2021-2025. Styrelsens femårshorisont har bearbetats och är väl avvägd, vilket säkert Norra Skogs medlemmar kommer att ha under luppen.

För att allt skogligt arbete ska nå skogsägarnas plånböcker finns det två viktiga personer på kontoret på Campusområdet i Östersund, som heter Kerstin Backlund och Sofie Dahlén Sjöbergh. Länets medlemmar känner igen Kerstins röst som vi har hört sedan 1978 då hon började på Södra Gröngatan hos Sten Hedström, för att sedan flytta till dåvarande RLF-huset Postgränd/Rådhusgatan och Storgatan, för att därefter julen 2008 återfinnas på Campusområdet i Östersund.

Annons

En liten annons på ett tvåmånaders vikariat i de två länstidningarna uppmärksammade Kerstin och nu har de åtta veckornas vikariat blivit 43 år.

Annons

För Sofie var det annons på Facebook om ett vikariat under 2021 som gjorde att hon som utexaminerad jägmästare sökte Norra skog med Näset i Rossön som hemmabas. Sofie talar varmt om den fina gemenskap som hon mött hos anställda och skogsägare. Hon poängterar den utveckling och stora drivkraft som hon känner varje dag, genom allt som hon lär sig som medarbetare och medlemmar ska känna sig stolta över.

Norra Skog har ett aspirantprogram för att rekrytera nyutexaminerade jägmästare. Aspirantprogrammet, som är mycket bra, innebär att olika yrkeskategorier har möjligheten att prova på "skogen" under en tidsbegränsad period.

De två damerna gör ett mycket stark intryck på mig när de beskriver alla arbetsuppgifter som hanteras och som gör att när jag som skogsägare lyfter luren eller mobilen för att få pengar överförda från betalningsplanen eller virkeslikvidkontot till mitt eget konto, fungerar allt klockrent.

Sture Björk

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy