Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Vita käppen – varningsmärke i trafiken!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 15 oktober uppmärksammas över hela världen som Vita käppens dag. Foto: Fredrik Eliasson

Annons

Den vita käppen, synskadades egen symbol, är det äldsta och främsta hjälpmedlet för synskadade. Den vita käppen är också ett varningsmärke för trafikanter. Bilister och cyklister kan se att personen är synskadad och ska ta hänsyn till detta.

Den vita käppen fungerar som ett slags känselspröt. Med hjälp av den kan synskadade orientera sig i olika miljöer. Det handlar om att hitta stolpen vid övergångsstället, följa en kant eller ta reda på var en trappa börjar och slutar. Den vita käppen är också en varningssignal som visar att personen i fråga är synskadad och att man bör ta hänsyn till detta.

Annons

Annons

Under första världskriget började krigsskadade soldater i Frankrike använda sig av vita käppar. Idén spred sig till England och Amerika. På 1930-talet gav i USA blinda personer med vit käpp företräde i trafiken. Den vita käppen blev så småningom en symbol för blindhet över hela världen och introducerades i Sverige omkring år 1930.

Den 15 oktober uppmärksammas över hela världen som Vita käppens dag. Dagen är ett bra tillfälle för synskadade att sprida kunskap till allmänheten om hur den vita käppen används och innebär.

Ylva Hellström, ordförande

Peter Tjernberg, ombudsman

Synskadades Riksförbund (SRF) Jämtland

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy