Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insändare: Vi måste minska vår energiförbrukning nu

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nyplanterade träd hinner inte binda den koldioxiden förrän om 30–100 år, skriver insändarskribenten.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Från en del håll kritiseras SVT Vetenskapens Värld program om det svenska skogsbruket för partisk och MP vänlig. När politiska och ekonomiska intressen får styra är det lätt att gå vilse och bara se argumenten som genererar de egna intressen bortsett från de mer vidsynta allmänna intressen. Det brukar drabba även de som annars skryter med sin miljövänlighet, den kallas då för realismen.

Annons

Tänk bara följande tankar: Att byta ut fossila bränslen mot biobränslen från skogen är en populär politisk åtgärd, som i statistiken ser ut att sänka utsläppen här och nu. Men när träd eldas upp ökar koldioxidhalten i atmosfären precis som vid fossil förbränning.

Annons

Nyplanterade träd hinner inte binda den koldioxiden förrän om 30–100 år. Det räcker inte att trädens tillväxttakt är högre än avverkningstakten. IPCC menar att kolsänkor som skog måste bevaras och utökas, samtidigt som de fossila utsläppen fasas ut.

Vi har inte många år på oss innan jordens försvarsmekanismer tryter och inte kan stoppas av oss människor längre, ny teknik hinner inte. Vi måste minska vårt energiförbrukande nu.

Kick Leijnse,

samhällsekonom och miljörealist

Annons

Annons

Till toppen av sidan