Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insändare: Vi måste ändra våra avverkningsmetoder

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi små skogsägare har redan förstått att vi måste ändra våra avverkningsmetoder", skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, Erik Strömberg

Annons

För att hålla hoppet uppe i denna klimatkris så är det viktigt med lite positiva nyheter. En positiv nyhet är att intresset för hyggesfritt skogsbruk ökar bland de privata skogsägarna. De stora skogsbolagen är fortfarande avvaktande.

Våra politiker borde försöka prata mera med de stora skogsbolagen, vi små skogsägare har redan förstått att vi måste ändra våra avverkningsmetoder för att gynna den biologiska mångfalden och i förlängningen rädda klimatet.

Annons

Annons

Om man har sett en skog som skötts utan kalhyggen sedan gammalt, så vet man hur fint det är att vandra i en sådan skog. Vi är många skogsägare i Jämtland som har blivit närmast chockade över resultatet av avverkningar som vi gjort. Oftast har vi fått tips från virkesköparna hur man ska göra. På många håll saknas kunskaper om hur man bedriver ett hyggesfritt skogsbruk.

En sak är dock säker; det hyggesfria skogsbruket är bättre för miljön, klimatet, den biologiska mångfalden, mindre riskabelt, främjar en levande landsbygd, och det är viktigt att inkomsterna från skogen stannar där skogen finns. Om man vill lägga om sitt skogsbruk till det hyggesfria så finns det mycket information om hur man ska göra på nätet.

För vem vill inte fortsätta att höra kattugglor om nätterna eller fortsätta att se hackspettar, nötskrikor, tjädrar, sidensvansar och korpar? Vi vill väl ha skogar med svampar, blåbär, lingon och hjortron i framtiden?

En skogsägare som bryr sig om framtidens klimat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy