Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kall

Insändare
Insändare: Skogsutredningen – slöseri med skattepengar och hot mot glesbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regeringens skogsutredning från 2019 föreslår att en hel del skog i Norrlands inland bör lösas in och läggas under statens kontroll. Ett förödande förslag, anser insändarskribenten.

Bild: Lennart Öhd

Annons

Regeringens beställning av skogsutredning 2019 som rubricerades ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen” resulterade i dokumentet SOU 2020:73. Där föreslås att stora delar av Norrlands inland, i fjälltrakter med ett stort utökat område utanför och inkluderat det som i dag definieras som Fjällnära skog, bör lösas in och läggas under statens kontroll.

Annons

Utredningen anger inte på något sätt en stärkt äganderätt för berörda enskilda markägare, snarare tvärtom!

Annons

Att slösa miljarder på att lägga en död hand över en så stor skogsareal som utredningen föreslår och tro att skogen därmed är konserverad för all framtid saknar sunt förnuft och är svårt att förstå samtidigt som sjukvården är i skriande behov av medel.

Ett ödeläggande av skogsmarken skulle även bidra till en sämre miljö med ett koldioxidupptag som skulle gå mot nollpunkten, växande skog ger i det sammanhanget otvetydigt mest klimatnytta.

Förslaget blir dessutom förödande om det sker med tvång för de människor som i generationer på ett ansvarsfullt sätt förvaltat sin skog och för en stor del av glesbygdens befolkning, där jobben så att säga inte växer på träd.

Endast en frivillig avsättning kan accepteras och då med ett ersättningssystem som ger en årlig avkastning för i anspråk tagen produktiv skogsvolym under den tid sam avtalet löper, ett system som skulle gynna bägge parter.

Greger Mårtensson,

Kall - liten skogsägare i fjärde generation

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy