Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föreningsliv: (S)enioras

Detta är en läsartext.

S-kvinnoklubben (S)enioras har haft sitt första medlemsmöte för hösten.

Mötet inleddes med en genomgång av det tyska valet där socialdemokraterna gjort en ordentlig uppryckning och preliminärt får 25,7 procent av rösterna. En koalitionsregering förväntas med FDP och Die Grûne.

Det blev förstås också en genomgång av det genomförda kyrkovalet, där man konstaterade att vänstersidan i Östersunds församling stärkt sin position genom att Visk (vänstern i svenska kyrkan) ställt upp och fått tre mandat.

Annons

Annons

Ingrid Bergander, medlem från Nynäshamn, beskrev hur man där arbetat för att till slut få över 57 procent socialdemokratiska röster – en information som vi andra gratulerade till och lärde oss en del av.

Mötet gick översiktligt igenom det program som nu skulle diskuteras och beslutas på S-kvinnors kongress kommande helg. Jämtlands distrikt har tre ombud, som är väl förberedda att åka till Borlänge, där kongressen hålls.

Styrelsen har beslutat att skapa en studiecirkel om Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens”. Denna bok beskriver den utveckling som vi, lite i smyg, håller på att hamna i, nämligen dels att kön, stegvis, osynliggörs dels den lättvindighet, som har utvecklats för att byta kön – eller ”känna sig som en kvinna”. En sådan utveckling skulle vara förödande för det jämställdhetspolitiska arbetet, forskningen och förståelsen för den patriarkala maktordningen, som fortfarande råder.

Konkret innebär tankegången att man inledningsvis, istället för flickor och pojkar skall anamma ord som barn eller elever och istället för kvinnor och män uttrycka sig med personer eller människor.

Jessica Rundberg beskrev den statliga utredning som har förslagit åtgärder för att stärka barnperspektivet för barn som vistas på skyddat boende. Där fanns frågor som inte gagnar vare sig utsatta kvinnor eller deras barn.

Annons

Mötet beslutade att under hösten ha fyra temamöten á 30 minuter digitalt. Ämnen diskuterades och kommer som förslag, liksom tidpunkt.

Mötesdeltagarna avslutade med att glädjas åt att nästa medlemsmöte kommer att genomföras fysiskt - för dem som vill och kan.

Margareta Winberg, referent

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy