Annons

Annons

Annons

Annons

Kall

Insändare
Insändare: Parkeringsproblem i det kontantlösa samhället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns många fördelar med kontanter men inte med bankkort, skriver Börje Forsberg. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

Var gång jag kommer till stan och vill parkera bilen får jag nu problem. Det är rent omöjligt att utan kort betala parkeringsavgiften. Parkerar jag i Torvalla eller Ås och tänker åka buss in går inte heller det. Kort, kort. Jag vill inte bli övervakad och registrerad, vilket blir fallet om jag faller till föga. Jag får försöka lifta.

Annons

Det finns många fördelar med kontanter. De möjliggör anonyma köp som inte är spårbara, ingen tredje part är inblandad och privatpersoner kan fritt och utan kontroll ge pengar till varandra. De flesta människor är hederliga. Men det kontantlösa etablissemanget behandlar alla som om de vore brottslingar.

Annons

Förhållandet att privata utländska kontantlösa företag med statens och myndigheternas goda minne, ska tillåtas ersätta den nationella statliga kontantvalutan är rent perverst. Alla skulle väl se det absurda och rent av farliga med att all mat eller energi skulle produceras helt utanför Sverige och vilken makt det skulle ge till producerande länder. Men ökad kontantlöshet ses felaktigt som en sund utveckling. Detta backas upp av största delen av etablissemanget. Desto värre om det handlar om ett enda producerande land. Vad gäller kontantlöshet är det så, då Sverige i stort sett redan nu är betalningmässigt förslavat under USA. En ständigt pågående kontantlös globaliserande trend banar dessutom vägen för en möjlig nattsvart framtid.

Det överdrivna rån-argumentet är det utan jämförelse mest uttjatade argumentet för kontokort och kontantlöshet. Man träffar i verkliga livet annars tänkande och intelligenta människor som bara för detta enda falska arguments skull är beredda att offra sin framtida frihet genom att använda kontokort.

Kontanter är tekniskt robusta, kräver ingen teknisk infrastruktur, är sunt decentraliserade och säkra. De kontantlösa systemen är synnerligen sårbara. Kontantlöshet bäddar för globala betalningskatastrofer. Sådana kan inte inträffa med kontanter. Kontanter är en säkerhet och en trygghet.

Annons

Annons

Diskussionen om kontanter och kontantlöshet är i Sverige hitintills ytterst skev till kontanternas nackdel. Kontantupproret på Facebook och att det nyligen höjts röster för att nödga bankerna att hantera mynt och sedlar inger dock ett visst hopp.

Börje Forsberg i Huså

Annons

Annons

Till toppen av sidan