Annons

Annons

Annons

Strömsund

Insändare
Insändare: Dags att skaffa mer hållbara klädvanor

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Shopping har blivit ett av svenskarnas populäraste fritidsintressen. Trots överfulla garderober köper vi cirka 14 kilo nya kläder och hemtextilier varje år. Det motsvarar ungefär 50 nya plagg, nästan ett varje vecka. Det är inte hållbart. Snabbmodet och snabbt skiftande inredningstrender hotar miljön och på sikt oss själva.

Att köpa secondhand är ett enkelt sätt att få en mer hållbar garderob, skriver Anna André.  Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Annons

För att producera bomull och tyg bara till ett par vanliga jeans går det åt cirka 6 000 liter vatten. Bomullsodlingen och klädindustrin slukar gigantiska mängder vatten, kemikalier och energi.

Därför vill vi, Vattudalens Naturskyddsförening, inspirera till nya mer hållbara klädvanor. Vecka 40 är det vår återkommande Miljövänliga veckan. Varför inte låta det bli början på en månad då du fixar några plagg som behöver lagas. Eller tar initiativet till en klädbytardag på jobbet eller i bostadsrättsföreningen?

På Strömsunds bibliotek finner du en miniutställning i ämnet, varför inte ta chansen att gå och kika, kanske låna någon bok som handlar om just hållbart mode.

Att köpa nya kläder mer sällan och då något som man kan använda länge, byta kläder med varandra, laga, sy om och köpa secondhand är enkla sätt att få en mer hållbar garderob.  

Anna Andrée

Ordförande Vattudalens Naturskyddsförening Strömsund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan