Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: V: Självklart behövs en hälsocentral i Torvalla

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vänsterpartiet vill se en hälsocentral i Torvalla, enligt Elin Hoffner. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

Vänsterpartiet ser positivt på utvecklingen kring Torvalla, självfallet behövs en hälsocentral där. Det är en uppfattning vi har hållit fast vid genom hela processen. Som enda parti röstade Vänsterpartiet mot nedläggningen av hälsocentralen när det begav sig.

Anledningarna till att vi röstade mot nedläggningen var många. Den kanske största anledningen är att Torvalla är ett socioekonomiskt behövande område. Vi tror på vård som finns nära medborgarna och att underlätta för den som behöver vård.

Annons

Annons

Beslutet att lägga ned tycktes också väldigt ologiskt då Torvallas hälsocentral var belägen i väl fungerande lokaler, till skillnad från den i Odensala. Vi ansåg och anser att det är rimligare att satsa på den hälsocentral som inte ligger i sjuka lokaler. Det är både logiskt och i längden ett mer vettigt tänk rent ekonomiskt. I våra ögon så var det Odensala som behövde en ny lösning med nya lokaler.

Vi ansåg att det heller inte skulle ligga någon besparing i nedläggningen. Där har det visat sig att vi hade helt rätt.

När hälsocentralen lades ned försökte man styra om patienterna till Brunflo, vilket inte patienterna var nöjda med utan de valde i stället att lista sig på andra hälsocentraler.

Det är positivt att det talas om att hälsocentralen i Torvalla nu ska öppnas igen. Frågan är vad den här historien har kostat? Vad är räkningen för att lägga ner och avveckla för att kort tid efteråt komma fram till att det var en dålig idé? Än viktigare är vad kostnaden har blivit för de människor som tvingats byta hälsocentral, som inte längre haft tillgång till nära vård och kanske därför valt att inte söka vård alls?

En grundsten i hur vi planerar vården i vår region borde vara att det ska vara enklast att söka vård för den som har svårast att göra det. I ett socioekonomiskt behövande område är ofta vårdbehovet stort, därför är det enda rimliga att det finns en hälsocentral där. Så bygger vi god folkhälsa, så bygger vi en vårdapparat där den som har behov av vård enkelt kan få den.

Annons

Annons

I framtiden hoppas vi att framförhållning och hållbarhetstänk blir ledord för nya beslut vad gäller vilka hälsocentraler som ska finnas i vårt län. Det är inte bara det mest ekonomiska, det är också det som är bäst för våra medborgare.

Elin Hoffner

Gruppledare Vänsterpartiets regiongrupp

Annons

Annons

Till toppen av sidan