Annons

Annons

Annons

Annons

Torvalla

Debatt
Debatt: S: Sätt spaden i marken för ny hälsocentral i Torvalla

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

(S) vill att spaden sätts i marken för ny hälsocentral i Torvalla. På bilden syns den tidigare hälsocentralen i Torvalla.

Bild: Anton Enerlöv

Annons

Som Socialdemokrater är vi övertygade om att vård ska ges nära och utifrån behov. De som bor i stadsdelen har varit tydliga och tillsammans med behoven pekar därför allt på att det behöver finnas en hälsocentral i Torvalla. 

Torvalla är en fantastisk stadsdel. Här finns massor av service i form av förskolor, skolor, fritidsgårdar, friluftsområden, ett levande centrum med gott om angränsande företagsområden med arbetstillfällen, men området har samtidigt också länets största förväntade vårdbehov. Den senaste tiden har man kunnat läsa talande exempel på detta då Torvalla sticker ut med lägre andel vaccinerade mot covid-19.

Annons

Annons

Hälsocentralen i Torvalla borde aldrig lagts ner. Den poängen formuleras bäst av Kia Flykt, barnmorska på familjecentralen i Torvalla – ”Man löser inte ohälsa genom att ta bort hälso- och sjukvården”.

För ganska exakt ett år sedan gick Socialdemokraterna i Region Jämtland Härjedalen ut och förordade en ny hälsocentral i Torvalla. Socialdemokraterna ansåg att det fanns goda skäl att antingen bygga en helt ny hälsocentral eller utveckla den gamla fastigheten i Torvalla centrum. I dagarna har vi nu förstått att det blågröna styret i regionen nu är inne på att följa vårt förslag. Det är bara att gratulera, framförallt alla invånare i Torvallaområdet!

Låt oss nu hoppas att regionens blågröna styre också tänker sig att regionen själv ska driva hälsocentralen i Torvalla. Den blågröna visionen för länets hälsocentraler brukar annars ofta begränsa sig till att fler privata vårdföretag borde göra sin entré. Invånarna behöver vård efter behov, därför ska varje regional skattekrona gå till vård - inte till aktieutdelning.

Vi Socialdemokrater vill nu se till att spaden kommer i marken snarast för en ny hälsocentral i Torvalla. Vi hoppas att de blågröna också övergett sina tankar på jättehälsocentraler. Något de tidigare presenterat som en lösning både för Lugnvik/Zätagränd och för Odensala/Torvalla. Vi tror på en sjukvård nära invånarna och vi anser att både Torvalla och Odensala är områden väl stora nog för en egen hälsocentral.

Bengt Bergqvist (S)

Regionråd i opposition

Niklas Daoson (S)

Oppositionsråd Östersunds kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan