Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Östersundshem svarar: Omfattande behov av renovering – till betydande kostnader

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Precis som Hyresgästföreningens (HGF) ordförande Anne-Christine Strömberg skriver så står vi inför vår största renoveringssatsning någonsin. I ett första skede handlar det om nio fastigheter med totalt nästan 1 000 lägenheter. Merparten av dem är byggda på 40-, 50- och 60-tal och därmed i stort behov av omfattande renoveringsåtgärder.

Annons

Östersundshem har ett viktigt uppdrag, det är att medborgare i Östersunds kommun även i framtiden ska kunna kalla våra bostadsområden för sina hem. För att detta ska vara möjligt måste vi göra omfattande renoveringar i våra äldre bostadsområden till betydande kostnader, där vi som bostadsbolag måste säkerställa att vår verksamhet är ekonomiskt hållbar över tid, och där en del i detta arbete är att verka för rätt bruksvärdeshyra efter renovering.

Annons

Vad händer med hyran? Åtgärderna innebär en hyreshöjning, hur stor den blir återstår att se då vi är mitt uppe i hyresförhandling med HGF. Från vår sida är det viktigt att få en rättvis hyressättning i Östersund, där en lägenhets standard och kvalitet ska värderas lika, det vill säga lika lägenhet – lika hyra.

Östersundshem har valt att inte gå ut med några hyresnivåer förrän vi är överens med HGF alternativt att Hyresnämnden har fastställt bruksvärdet. Vår bedömning är att det skapar mer oro om vi går ut med någon sorts procentsats innan vi vet vad hyresnivåerna kommer att landa på.

I debattartikeln efterfrågar HGF en stegvis trappning av hyran. För oss är detta en självklar åtgärd och något som vi har informerat både HGF och berörda hyresgäster om redan i maj. Själva utformningen av hyrestrappan förhandlas med HGF så några detaljer är inte klar idag.

Vi är väl medvetna om att det är människors hem och att renoveringarna kommer att påverka de som bor där, dels utifrån höjd hyra, dels utifrån den påfrestning det innebär med evakuering, tillfälligt boende etc. Vi kommer göra det vi kan för att hyresgästerna ska ha en hanterbar vardag under själva renoveringen samt löpande hålla de informerade.

Annons

Annons

Vi både tror och hoppas att vi ska ha en bra dialog med våra hyresgäster samt skapa attraktiva bostäder som både dagens och kommande generationers hyresgäster ska kalla för sina hem.

Mattias Lööv

Ordförande Östersundshem

Pär Fredriksson

1:a vice Ordf. Östersundshem

Björn Sandahl

2:a vice Ordf. Östersundshem

Kenneth Karlsson

Vd Östersundshem

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy