Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Ivan Gustafsson i Lit röstade för 18:e gången

Detta är en läsartext.

Ivan Gustafsson väljer slips innan det bär av till Kyrksalen i Lit för att rösta. Foto: Sture Björk

Annons

Vid årets kyrkoval var det 18:e gången som han röstade och då i Häggenås-Lit-Kyrkås församling.

Ivans första kyrkoval var 1952 i Föllinge sockenstuga.

Ivan började sina dagar i Skogberget 5 km söder om Valsjöbyn och 15 km nordost om Höberg där han känner sig som hemma. Höberg hade två kronohemman med tillsammans 18 hektar odlad mark och med milsvid skog runt hemmanen.

Ivan vid Kyrksalen i Lit för att rösta. Foto: Sture Björk

Sedan blev det Rörvattnet och Ljungahed för att sedan komma tillbaka till Höberg i 16 år, eftersom hans far visste att där var det bra jaktmarker.

Annons

Ivans intresse för jakt och fiske har varit stort under alla hans år som stor naturmänniska, troligen en bland de största. Ivans hälsa har varit och är fortfarande vid 95 års ålder, hans stora lycka vid sidan av hans älskade Mary från Gravbränna.

Annons

Marys föräldrar behövde Ivans hjälp med bondgårdens alla djur och skogens skötsel under tre år i Gravbrännadalen som Ivan skämtar om.

Ivans livsglädje kan ingen ta miste på när jag ser honom på långt håll komma med raska steg som en ynglings, om än inte raskare. Det bara liksom lyser omkring denna man och varifrån alla krafter kommer är det många i hans vänkrets som funderar på, utan att riktigt förstå. Något mycket intressant är det, men vad ?

Sedan blev det ett torp i Vikeräng/Tullus och Dvärsätt med två år på varje ställe för att sedan längta hem till Marys hemgård i Gravbränna i sju år.

1965 behövde Kyrkans Prästbord i Lit en erfaren arrendator med en lika erfaren bondfru och då fanns det ingen återvändo. Nu skulle Prästbordet bli deras nya hem med upp till 25 mjölkkor, som fick den bästa skötsel som bara Mary och Ivan kan visa upp. Den som efter morgonmjölkning och bonnfrukost fick vara med när Mary gick till ladugården kl. 10 för att prata, klippa och borsta korna, glömmer aldrig den harmoni och stillhet som idisslande kor ger.

Känslan går ej beskriva med ord utan måste upplevas. Att få lägga sig på foderbordets hötappar mitt emellan två rader kor för att lyssna till vad som sker när korna ligger och bara njuter av tillvaron, är obeskrivlig.

Annons

1981 blev Norrgårdsvägen i Lit deras nya hem med många finaler på skogsarbete och inte minst röjning av många igenväxta ledningsgator och svårfällda ihopväxta träd, som kräver en skogsmans skicklighet.

Annons

Efter fyllda 70 blev det skinnhandel av älghudar ända fram till 78-årsdagen. Säg den älgjägare som inte har haft besök av Ivan Gustavssson från Lit.

Allt detta berättar Ivan, utan en enda tankevurpa, över en tallrik soppa med alla sorters ingredienser som en Jamtlisoppa med bröd i Östersund innehåller, och på det två stora koppar kaffe tillsammans med fyra hårda sockerbitar och en stor kanapé.

Så slutade Ivans 18:e kyrkovalsdag. När vi skiljs åt säger Ivan: "Vi träffs om fyra år igen vid Kyrksalen i Lit".

Sture Björk

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy