Annons

Annons

Annons

Parasport

Insändare
Insändare: Parasporten i länet kraftsamlar

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Parasporten kraftsamlar inför kommande VM och världscuper i vinteridrotter!

I ett vinterdistrikt som Jämtland-Härjedalen kommer det under kommande tre år arrangeras flera stora evenemang såsom paraishockey, längdskidor, skidskytte och alpint inom Parasporten. Men samtidigt pågår vår ”vanliga” verksamhet med att möta personer med funktionsnedsättning med målet att skapa en bra idrott och meningsfull fritid för dessa personer, gammal som ung.

Inom Paraidrotten i Jämtland-Härjedalen jobbar många ideellt och mycket för att skapa tillgänglighet för alla. Jämtland-Härjedalens Parasportförbund försöker med alla medel stötta med utrustning för att den som vill skall kunna prova eller låna för ett specifikt tillfälle; sportutrustning som många gånger kostar ofantligt mer än traditionell vinterutrustning.

Annons

Annons

Tyvärr finns det många hinder på vägen för personer med funktionsnedsättning förutom den utrustning som behövs. Det kan vara att hen känner sig osäker inför utmaningen att idrotta, att idrottsplatser/idrottsmiljöer inte är tillgängliga, eller att personen i fråga behöver ledsagare eller annat personligt stöd. Resor/färdtjänst kan också vara ett hinder.

Med vårt arvsfondsprojekt Arena Paraidrott (med målet: en långsiktig, hållbar och framgångsrik metod för en ökad folkhälsa hos personer med en funktionsnedsättning), som nu ligger i startgroparna, ska vi försöka undanröja dessa hinder och erbjuda möjligheter för alla som vill utöva vintersport i vårt härliga vinterlandskap. I framtiden skall det vara naturligt för alla parasportare, från motionärer till elit, att kunna utöva sin idrott inom en ”vanlig” idrottsförening och där skall alla utövare känna sig trygga.

Men nu behöver vi stöd av hela idrottsrörelsen (från RF till den lilla föreningen) och från politiska beslutfattare, hög som låg, för att kunna uppnå inkludering i den ”vanliga” idrotten - längdskidåkning, skidskytte, ishockey, alpint och snowboard. Nya aktiviteter som till exempel snöskolöpning måste också få hitta sin plats inom idrottsfamiljen. Till det kommer också behov av träningsmöjligheter på gym och i inomhushallar anpassade för personer med funktionsnedsättning för att likt övrigt idrottande, kunna hålla en bra och ändamålsenlig träning året runt.

Annons

Annons

Idrottsföreningar och kommuner/regionen stöttar redan våra målgrupper men det kan bli ännu bättre och naturligare att ta emot en person med en synnedsättning, rörelsenedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning i sin verksamhet. Har ni frågor om hur ni skall göra så vänd er med förtroende till Parasport Jämtland-Härjedalen så kan vi hjälpa till.

Vi på Parasport Jämtland-Härjedalen kämpar hårt i dessa frågor och hoppas att vi blir bäst i världen på vinterparasport!

Styrelsen Parasport Jämtland-Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan