Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Transportföretagen: Pandemins effekter är inte över – återhämtningen fortfarande avlägsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Riktade stöd till bland annat flygbranschen utformade i dialog med branschens företrädare, efterfrågar Transportföretagen.

Bild: Lennart Öhd

Annons

Det är glädjande att se hur vaccineringen fungerar och att smittspridningen både har minskat och inte utgör samma hot mot människors hälsa längre. Det innebär lättade restriktioner och att ekonomin nu på allvar kan återhämta sig. Samtidigt som resenärer och företag i andra branscher räknar med att transporterna ska finnas där när efterfrågan på andra tjänster ökar ser flera företag i transportnäringen att återhämtningen fortfarande är avlägsen. Effekterna av pandemin är fortfarande inte över.

När publiktaken höjs och idrott och kultur åter ska ta emot stor publik kommer resorna till matcher och föreställningar efterfrågas. När företagsevent, mässor och stämmor blir fysiska igen kommer resorna över dagen eller på längre avstånd återigen att vara nödvändiga. Transporterna kommer spela en avgörande roll för denna återhämtning.

Annons

Annons

Dessvärre har många persontransportaktörer fortfarande många kollegor på korttidspermittering, för att klara sin ekonomi utan att behöva säga upp personal som snart kommer behövas igen.

I vissa transportföretag är det dessutom helt avgörande för giltigheten av tillstånd och certifikat, att personal bemannar viktiga poster och företagen kan därför falla på mållinjen om möjligheten till permittering och andra stöd nu plötslig tas bort. Om dessa företag lämnas vind för våg under pandemins sista skede riskerar vi att transporternas återgång i samhället försenas och dessutom kan bristen på resemöjligheter stoppa återhämtningen för även andra branscher.

Transportföretagen har därför ett tydligt meddelande till regeringen: stöden måste förlängas ett tag till och utvecklingen måste sedan noga följas i realtid. Behoven av omställningsstöd och korttidspermitteringar är stora inom i synnerhet flygbranschen och bussbranschen. Pandemins effekter på dessa branscher är fortfarande mycket stora och om permitteringarna inte förlängs tvingas företag att i stället säga upp personal.

Med bibehållna permitteringar kan avtal, tillstånd, anställningar, fordon och rutiner finnas redo så fort efterfrågan ökar i takt med att samhället öppnar upp igen. Transportföretagen anser att regeringen kan och måste agera för att stoppa uppsägningar och samtidigt öka chanserna för Sverige att återhämta sig. Regeringen tillför i sitt budgetförslag inte heller några stöd för de pandemiskulder i luftfartens avgifter som uppstått vilket skapar fortsatt osäkerhet kring pandemin i just flygbranschen.

Annons

Annons

Vi kräver därför:

• Fortsatt omställningsstöd i enlighet med tidigare modell hela året ut.

• Riktade stöd till flyg- och bussbransch utformade i dialog med branschens företrädare.

• Ett särskilt delat uppdrag till myndigheten Tillväxtverket och Trafikanalys från och med september 2021 till och med utgången av 2022 om noggrann uppföljning av utvecklingen av besöksnäringens utveckling i syfte att snabbt kunna rikta stöd rätt.

Vi vet att pandemin har ett slut, men dess ekonomiska effekter släpar efter i olika takt i olika branscher. För transportnäringen är stöden helt avgörande för att kunna öppna samhället igen. Låt inte företagen och deras kompetenta personal falla på pandemins mållinje!

Marcus Dahlsten

Vd Transportföretagen

Fredrik Kämpfe

Branschchef Transportföretagen Flyg

Anna Grönlund

Branschchef Sveriges Bussföretag

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy