Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Vachier-Lagrave vann i Saint Louis

Detta är en läsartext.

Det blev franske storstjärnan Maxim Vachier-Lagrave som tog förstaplatsen i superturneringen Sinquefield Cup i Saint Louis. Med sex poäng av nio kom han en halv poäng före trion Lenier Dominguez-Perez, Wesley So och Fabiano Caruana. Turneringen har genomförts sedan 2013 och grundaren Rex Sinquefield beräknas hittills ha sponsrat med prissummor på motsvarande 60-70 miljoner kronor.

Annons

I Reykjavik är man nu inne i slutskedet av individuella EM som spelas med 180 deltagare och 11 ronder med långpartier. Bäst till av svenskarna ligger Nils Grandelius som har fyra poäng efter sex ronder och delar plats 15-33. Fem ronder återstår.

I fjärde ronden lyckades Grandelius med ett vackert angreppsparti besegra legendaren Ľubomír Ftáčnik. Slovaken blev europeisk juniormästare redan 1977 och var med och tog ett överraskande silver i OS 1982 med dåvarande Tjeckoslovakien.

Annons

Förra helgen startade Schack-OS, online, för nationslag. Den 2-4 september spelas så division 2, och då kliver Sverige in i elden.

Division 2 är uppdelad i fem grupper med vardera tio lag. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till spel i toppdivisionen 8-10 september. En pallplats för Sverige i sin grupp innebär alltså avancemang till toppdivisionen. Varje match består av sex partier och sammansättningen är två bord öppen klass, två bord damklass, ett bord herrjunior och ett bord damjunior. I det svenska laget återfinns till exempel Nils Grandelius och Pia Cramling och Sveriges motståndare i gruppspelet är Israel, Belarus, Albanien, Montenegro, Skottland, Sri Lanka, Norge, Zimbabwe och Portugal.

När Sveriges Schackförbund fyllde 100 år instiftades ett pris i Pia Cramlings namn för personer som gjort stora insatser för att stimulera och stödja dam- och tjejschack i Sverige och internationellt. Den första pristagaren att ta emot det priset blev Peter Hlawatsch.

Nu i samband med Ulf Anderssons 70-årsdag har man även instiftat ett årligt pris för personer som gjort stora insatser för elitschacket och elitspelarna. Det blev en prisceremoni där Ulf Andersson var den som delade ut priset till turneringsledaren Bengt Kvisth.

Annons

Annons

Veckans uppgift består av partislutet Singpratapus-Chess192, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Dc6+ Kf8 2.Dxa8

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan