Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
LT:s chefredaktör om Pride: Var stolt – vi står bakom dig!

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

1944 blir homosexualitet lagligt i Sverige. 1979 medger Socialstyrelsen att homosexualitet inte är en sjukdom. Transpersoner får vänta 30 år till, först 2009 avskaffas transvestism som sjukdomsbegrepp. 2013 upphör kravet om steriliseringen för den som ändrat könstillhörighet.

Listan över alla årtal som hbtqi-personer* fått upprättelse och deras lika rättigheter stärkts i Sverige går att läsa på flera hemsidor och i historieböckerna. Orättvisorna som de utsätts för och kampen för lika rättigheter är väl omskriven, inte bara i Sverige. Ändå är homosexualitet än idag olagligt i flera av världens länder och i en del fall förlagt med dödsstraff.

Annons

"Vi kan inte ändra historien, men det är vår skyldighet att lära av den och se till att vår världs hemskheter aldrig upprepas." skriver LT:s chefredaktör Karolin Johansson.

Annons

Att alla människor är lika mycket värda och därför ska behandlas lika oavsett vem hen älskar, kön, hudfärg och tro borde vara en självklarhet, eller det borde ha varit en självklarhet. Särbehandling och diskriminering är ett av världens största misslyckanden. Orättvisorna får mig att se rött. Jag drömmer om att färdas bakåt i historien och ta ett allvarligt snack med de som ansåg sig stå över andra människor och därför började diktera villkoren för vem som är värd att respekteras, vem som får älska vem eller vilken hudfärg och tro som skulle anses stå högst i rang. Jag drömmer om att vi gör om och gör rätt så att vanföreställningen, som än idag lever, om att alla människor inte är lika mycket värda upphör att existera. Jag drömmer om en värld fri från hat och jag hoppas få uppleva det under min livstid.

Vi kan inte ändra historien, men det är vår skyldighet att lära av den och se till att vår världs hemskheter aldrig upprepas. Det är vårt gemensamma ansvar och ingen kommer undan. Var och en av oss måste reflektera över vilka normer vi håller fast vid och sprider vidare samt vilka konsekvenser det får nu och i framtiden, för barn, unga och vuxna. Vi måste våga ifrågasätta våra egna tankar och andras, vi måste ha förmågan att tänka om. Först då kan strukturer i samhället förändras och alla får möjligheten att känna sig inkluderade på lika villkor. Hbtqi-personers kamp för sina rättigheter och rätten att behandlas lika är allas vår kamp och den är inte över. I Sverige må vi ha kommit längre än andra länder, men så länge som mänskligheten inte har förmågan att acceptera och respektera olikheter är Pride-rörelsen viktig.

Annons

Idag inleds Östersund Staaren Pride 2021 som Länstidningen är en stolt partner till. Temat är fri luft, fritt liv. Till dig som idag går ut i det fria och är stolt över den du är oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, vet att vi står bakom dig! Jag står bakom dig!

Karolin Johansson

Chefredaktör och medmänniska

*Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan