Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Pias sommarprat fick stor uppskattning

Detta är en läsartext.

Förra onsdagens sommarpratare i radions P1, stormästaren Pia Cramling, fick fina lovord och hyllningar i våra stora tidningar.

I DN:s recension skriver Helena Lindblad att hon gillar dramatiken kring brädet och gärna velat höra fler färgstarka historier. Kanske ytterligare ett program? Aftonbladets Pernilla Ericson gillar också nördigheten och historierna: ”Man fylls av vördnad inför hennes kunskap”. Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten uppskattar att få en djupare inblick i schackvärlden. Hon påpekar också att Pia bjussigt berättar om livet som kvinna på den internationella schackarenan med rafflande minnen från mästerskap och turneringar. Hon tar även upp Pias påminnelse om snedfördelningen med att bara tre procent av Sveriges tävlingsspelare med ratingtal är kvinnor.

Annons

Även i JH-distriktet stämmer denna andel tämligen exakt, då det endast återfinns en dam av 31 eloratingförda spelare. Av JH-distriktets samtliga medlemmar utgör dock andelen damer cirka 40 procent, 209 av totalt 511 medlemmar. Som en passande reaktion på detta inbjuder nu SSF till en Damweekend 10-12 december på Elite Palace Hotel i Stockholm. Förutom turnering, träning och simultan av Pia Cramling finns även spa-tid med mera.

Annons

Den gångna helgen spelades stortävlingen ”Turning Torso Chess Event” på hög höjd i Malmö. Tävlingen spelades med dubbelrondigt snabbschack och av de tio deltagarna innehade så många som nio stormästartiteln.

Tävlingen fick en oväntad start när högstrankade Sverigeettan Nils Grandelius förlorade mot den ende spelaren som saknade GM-titel, tävlingens yngste deltagare IM Milton Pantzar.

I ledning fram till den 16:e ronden var Evgenij Agrest som dock i slutronderna passerades av Sverigeettan Nils Grandelius som segrade på 13,5 poäng av 18. Silvret gick till Agrest, 12 poäng. Inför slutronden låg Ferdinand Hellers på bronsplatsen när han hade att möta tävlingens skräll, IM Milton Pantzar. Hellers inbjöd tidigt till en dragupprepning men Pantzar avböjde och vann senare partiet och tog bronset i tävlingen på 11 poäng.

I Saint Louis är man nu inne i slutskedet av tävlingen Sinquefield Cup. Efter sex av de nio ronderna delades ledningen av Maxim Vachier-Lagrave, Wesley So och Leinier Dominguez Perez, samtliga på 4 poäng.

Veckans uppgift består av partislutet Nei-Timman, 1973. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Lb5+ Lc6 2.Dxc6.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan