Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Vi vill hjälpa utsatta människor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Inför kyrkovalet vill ViSK verka för en kyrka där alla oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnicitet och ursprung, sexuell läggning, funktionsnedsättning samt ålder har samma rätt och värde samt stärka arbetet för HBTQI-personers rättigheter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Vänstern i Svenska kyrkan, ViSK, kan ses som en motpol till de konservativa högerkrafter som vill in i kyrkan. Glöm inte att din uteblivna röst kan öppna dörrar för ett rasistiskt inflytande inför årets kyrkoval.

Svenska kyrkan hjälper idag ensamma och socialt utsatta människor. Det kallas för social diakoni. Det kan vara hemlösa som ges tak över huvudet och det kan vara hjälp i form av matkassar till personer som saknar något att äta. Hjälpen ges med kärlek till de som behöver oavsett var man råkar vara född. Detta sker både i Sverige och utomlands. Högern vill skikta hjälpen så den endast når svenskfödda. Glöm inte att du kan hjälpa utsatta människor genom din röst i kyrkovalet.

Annons

Annons

Vi har en stor klimatomställning framför oss och Vänstern i Svenska kyrkan prioriterar miljö- och klimatarbetet. Eftersom kyrkan äger stora skogar vill vi att kyrkan slutar kalavverka och sätter av 20 procent av skogen i känsliga områden till reservat. Det vill vi för att skogen är en viktig kolsänka som genom fotosyntesen omvandlar koldioxid till syre. Vi vill att skogen ska vara en källa för rekreation och hälsa.

Vi vill också skydda känsliga djur- och växtarter. Vi vill rädda gammelskogen och sist men inte minst vill vi att dessa skogsreservat förvaltas av kyrkan för framtiden som en försoningsgest mot vårt urfolk, samerna. Vi vill helt enkelt att Svenska kyrkan visar vägen i klimatomställningen, eftersom kyrkan genom bibelns förkunnelse har ett ansvar för skapelsen. Glöm inte bort att rösta vänster för klimatomställning inom svenska kyrkan.

Vi vill också att alla enheter inom svenska kyrkan HBTQ-i-certifieras med hjälp av Regnbågsnyckeln. ViSK står upp för allas rätt att vara den man vill och älska den man vill. Som ett led i detta ser vi att de präster som utbildas skriver under på att viga samkönade.

För Vänstern i Svenska Kyrkan, Härnösands stift

Marie Buhr, Örnsköldsvik, Lena Lundblad, Järved, Catarina Antán, Stugun , Henry Svonni, Sollefteå, Jeannette Ek, Sveg, Marie Svensson, Aspås, Helena Åsasdotter Nord, Svenstavik, Erik-Oscar Oscarsson, Härnösand, Jakt och fiskesamerna, Härnösand, Göran Wåhlstedth, Mellansel, Sonny Hoffman, Östersund och Christina Mellberg, Östersund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy