Annons

Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Debatt: Fastighetsskatten – ett rättvist sätt att finansiera välfärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fastighetsbeskattningen kan utformas på ett sätt som gör den ekonomiskt rättvis och är svår att fiffla med, skriver Kjell Grafström (S). Foto: Pontus Lundahl / TT

Annons

Progressiv fastighetsbeskattning kan utformas på ett sätt som gör den ekonomiskt rättvis och är svår att fiffla med. Fastighetsskatten måste bli progressiv för att ge välfärden det ekonomiska tillskott den så desperat behöver.

Människor i hela landet vet betydelsen av en fungerande välfärd. Inte minst under pandemin har vi sett vad en bristande välfärd kan leda till. Vi har sett det i äldreomsorgen, i en pressad sjukvård och vi har sett det i bristerna i den svenska krisberedskapen.

Annons

Annons

En stark bidragande faktor till att det blivit så är att alliansregeringen sänkte skatterna i stället för att satsa på välfärd och krisberedskap. Skattesänkningarna motsvarar hundratusentals sjuksköterskor och undersköterskor i vården och äldreomsorgen.

För att göra något åt detta behöver vi höja skatteintäkterna, men det måste göras på ett rättvist sätt som inte känns för mycket i plånboken hos den vanliga löntagaren.

Att göra dagens fastighetsskatt progressiv är en del av en sådan lösning. Faktum är att Sverige är en udda fågel i västvärlden, där vi tillhör de som beskattar bostäder allra minst. Fastighetsskatten står på en stabil skattebas, den är svår att fiffla med och rätt utformad är den även mycket rättvis.

Den nuvarande fastighetsskatten är däremot djupt orättvis och innebär att en småhusägare i Ragunda betalar lika mycket i ”fastighetsavgift” som börsbolagsdirektören med 30-miljonersvilla på Lidingö. Valet borde vara enkelt - välfärden är viktigare än den extra tusenlappen i plånboken hos en redan välbeställd. Därför är det självklart att införa en ny, rättvisare, fastighetsskatt.

Vänliga hälsningar,

Kjell Grafström (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan