Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Svensk ungdomsbok med schacktema

Detta är en läsartext.

Den 47-årige elitspelaren Michael Wiander, Sigtuna, är till yrket kock, men också författare och schackspelare. Wiander har sedan debuten 2017 skrivit ett par äventyrsböcker samt en kokbok för barn, som vann Gourmand Awardpriset 2019. Nu har han med inspiration av Netflixserien Queens Gambit kombinerat schackintresset och författandet och skrivit en schackbok riktad till barn med titeln ”Lång rockad”.

Annons

Bokens huvudperson är inspirerad av en ung tjej i Stockholms schacksällskap som nådde snabba framgångar med sitt kombinatoriska spel. Boken innehåller några partier och förklaring av många begrepp och lockar läsaren att ta steget in i schackets magiska värld. Officiellt boksläpp sker på NK i Stockholm 28-29 augusti.

Fides World Cup-tävlingar i Sotji, Ryssland, är nu inne i slutskedet. I den öppna klassen med 206 deltagare gjorde världsettan Magnus Carlsen processen kort i sin kvartsfinal när han besegrade fransmannen Etienne Bacrot genom att vinna båda långpartierna. Mer besvärligt hade tidigare VM-utmanaren Sergej Karjakin, Ryssland, mot amerikanen Sam Shankland. Efter 1-1 i långpartierna behövdes ytterligare fyra snabbpartier innan Karjakin stod som segrare.

Annons

I semifinalen mellan Carlsen och 23-årige Jan-Krzysztof Duda, Polen, har i skrivande stund båda långpartierna slutat i remi. I det andra var Carlsen djärv nog att spela en improviserad Marshallvariant i spanskt parti med ett tidigt bondeoffer. I slutställningen med remi hade Carlsen torn mot Dudas springare och två bönder.

Den andra semifinalen blev en helrysk duell där Sergey Karjakin besegrade sin landsman Vladimir Fedoseev med 1,5-0,5 i långpartierna. Parallellt spelades på samma plats även damernas World Cup med 103 spelare. I den ena semifinalen vann Aleksandra Goryachkina, Ryssland över Anna Muzychuk, Ukraina, och i den andra vann Alexandra Kosteniuk, Ryssland, över Zhongyi Tan, Kina. I den helryska finalen vann slutligen Kosteniuk med 1,5 – 0,5 över Goryachkina.

Annons

Två svenska GM, Ralf Åkesson och Pontus Carlson deltog i Czech Open i Tjeckien. Båda nådde 5,5 poäng av 9 och fick platserna 36 respektive 39 av 149 i A-gruppen.

Lösning: 1.Df4+ Kh3 2.Dg3 /1.-,Kh5 2.Dg5.

Veckans uppgift består av partislutet Agrest-Wallace, 1997. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan