Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

LÄSARTEXT: Två gånger diskusdubbel för Marieby på Sollefteåspelen

I helgen avgjordes fjärde upplagan av Sollefteåspelen på Nipvallen i Sollefteå. Länet kom med en stor trupp aktiva som stod sig mycket bra i konkurrensen från de andra klubbarna.

Anton Ringdahl och Joel Wiksten, Marieby på pallen efter sin dubbelseger i Diskus. Foto: Magnus Kangasharju

Annons

Marieby GIF hade en bra dag och gjorde inte bara en, utan två ”Daniel och Simon”, det vill säga la beslag på både guld och silvermedaljerna i diskustävlingen. I P15 segrade Anton Ringdahl före Joel Wiksten och i F17 vann Levina Ringdahl med Emelie Wikström som tvåa. Levina och Emelie var även etta och trea i kula. Marieby GIF, som håller till i Marieby utanför Östersund är ingen stor förening, men de har genom åren förvaltat många talanger framgångsfullt, så att deras förhållandevis få aktiva lyckas bra förvånar nog inte så många. Till exempel tillhör Levina Ringdahl Svenska Friidrottsförbundets utvecklingsgrupp i diskus.

Levina Ringdahl och Emelie Wikström tog dubbla medaljer i diskus i diskus och kula. Foto: Mats Hermansson

Annons

Annons

Två andra av Mariebys framgångsrika tjejer i F17-klassen är Olivia Kålen och Kajsa Myhr. I helgen blev det guld i höjd och längd och silver på 100 m för Olivia medan Kajsa fick åka hem med guld på 100 meter häck och brons på 100 m, längd och spjut. Olivia tillhör, likt Levina, toppskiktet i Sverige bland de födda 2004 i sina grenar. I P17-klassen finns flera intressanta namn, bland annat Aron Swartz, ÖGIF, som vässade formen inför USM med ett nytt personligt rekord i tresteg. Med sig i helgen hade han klubbkompisarna Gustav Pettersson, silver i tresteg och Albin Wikman som tog dubbla brons i 800 m och längd. Aron är ännu en född 2004 som tillhör det absoluta toppskiktet i Sverige i sin åldersklass. Det finns all anledning att lägga dessa 2004:ors namn på minnet. Trångsvikens Therese Silver och ÖGIFs Moa Blomgren är ytterligare två i F17-klassen med en utvecklingskurva som pekar stadigt uppåt. I helgen blev det bland annat silver till Therese i en spännande spjuttävling.

Foto: Matilda Rödin

Aron Swartz och Gustav Pettersson är både klubbkamrater och konkurrenter vilket visat sig vara en bra kombo. Foto: Jenny Swartz

I 15-årklassen skördade länet stora framgångar. Förutom dubbeln av Anton och Joel i diskus, tog Anton dubbla silver i spjut och längd medan Joel bärgade ett brons i 80 m. Klubbkompisen Felicia Wikström ville inte vara sämre med sina dubbla silver i kula och spjut. I Sam Rondung och Stella Lundström har ÖGIF två framtidslöften som är bra i många olika grenar. Två blivande mångkampare kanske? I helgen tävlade de båda i många grenar med både medaljer och nya personliga rekord som resultat. Bland annat klev Sam över den magiska 5-metersgränsen i längd för första gången. Trångsvikens Emma Flinkberg tävlar också i många grenar och blir stadigt bättre. I helgen tävlade hon i så vitt skilda grenar som 80 m, 800 m och diskus. Thea Sörensen, Trångsvikens medeldistanstalang hade dubbla fjärdeplatser på 800 m och 1500 m efter två fina lopp, där 1500 m-loppet sprangs i seniorklassen, så bra jobbat, Thea.

Annons

Annons

Sam Rodung och Anton Ringdahl är två av länets lovande killar i P15-klassen. Foto: Mats Hermansson

Bland länets 12- och 13-åriga friidrottare verkar ingen vara ”rädd” för att testa på en mängd olika grenar. Vilket är precis som det ska vara, för hur ska man hitta ”sin” gren om man inte provar alla? Från ÖGIF deltog Julia Blomgren, Wilma Huczkowsky, Vera Johansson Källstrand, Maja Mossberg, Theo Lundström och Nore Rondung. Från IFK Strömsund kom Nova Olofsson och från Trångsvikens IF deltog Lisa Flinkberg. En hel hög med medaljer, personliga rekord, säsongsbästa och arenarekord blev resultatet för dessa grymma tjejer och killar. Det ska bli mycket intressant att få fortsätta följa deras utveckling.

Foto: Matilda Rödin.

Foto: Matilda Rödin

ÖGIFs Hugo Wallberg, M, sprang fort och tog guld på både 100, 200 m och 110 mh. På de längre distanserna var det Håkan Svedberg, Brunflo IF som försvarade länets färger med guld på både 800 och 1500 m.

De yngsta klasserna tävlade i trekamp och enligt Svenska Friidrottsförbundets nya regler redovisas inte resultatet i de yngsta klasserna. Deltagarna från länet var: Lukas Olofsson, IFK Strömsund, Juni Kålen, MGIF, Ted Persson, Stuguns FK, Knut Rondung, ÖGIF, Julia Rödin, ÖGIF, Loui Röden, ÖGIF.

Alla medaljer, nya personliga rekord och nya årsbästan som länets friidrottare fick med sig hem visar på god tillväxt och att länets friidrott är på frammarsch. Lägg till det glädjen och kampviljan så ser framtiden mycket ljus ut.

TEXT: Åsa Ringdahl

Annons

Annons

Till toppen av sidan