Annons

Annons

Annons

Oviken

Läsartext
Från Knäppen ser man nästan hur långt som helst

Utsiktsplatsen "Knäppen" i Persåsen gör ingen besviken. Den gamla fäbodvägen används fortfarande, men nu av turister.

Detta är en läsartext.

I byn Persåsen i Bergs kommun har det sen långt tillbaka funnits en fäbodväg som bönderna använde när korna skulle föras till buan, men fäbodvägen nyttjades också av turister. Den gick från Kövra mot Galåbodarna och följde bäckdalen genom Persåsen och fortsatte sedan genom byn och upp på berget mot fäbodarna. På berget har man en fantastisk utsikt och platsen har fått namnet ”Knäppen”. Dit har människor under långa tider vandrat för att njuta av utsikten, värma sig vid valborgsmässoelden eller på vintern kasta sig utför branterna med skidor på fötterna.

Annons

Annons

Uppe på ”Knäppen” kan besökarna njuta av en storslagen utsikt. Foto: Seved Johansson

Från ”Knäppen” ser man ut över Storsjön och på andra sidan sjön Myssjönäset och till höger Hoverberget, det berg som författaren Carl-Göran Ekerwald skriver om i boken ”Stenlimpan”. Vid utsiktsplatsen finns nu ett vindskydd med bord och bänkar.

Buföring genom Persåsen. Foto: Seved Johansson

Fäbodbruket i Sverige har funnits sedan 1500-talet. Det är en form av gårdsbruk som innebär att djuren förs på sommarbete till en fäbod i utmarkerna för att spara skördarna nära gården. Det var viktigt att det fanns tillgång till rent vatten vid fäboden, eftersom beredningen av olika mjölkprodukter krävde noggrann hygien. Det dagliga arbetet utfördes mest av kvinnor som vaktade boskapen, mjölkade, ystade, kokade messmör och kärnade smör.

Seved Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan