Annons

Annons

Annons

Annons

Strömsund

Läsartext
Perfekt utställning i perfekt väder

Detta är en läsartext.

Best in show, BIS-1: Sch. Törmarkens Majsan-20, E Junkl 1 Junkk CK 1 Btkl BIR BIS-1, ägare Klas Törmark. Foto: Rolf Pellving

Annons

Äntligen var det dags för stövarutställning i regi av Jämtland-Härjedalens stövarklubb. Det är sedan länge ett uppdämt behov för likasinnade att kunna träffas under gemytliga förhållanden.

Platsen för hundutställningen var hembygdsgården i Strömsund, en mycket vacker och trivsam plats att hålla till på med omedelbar närhet till Russfjärden och en vattensprutande fontän invid båthamnen. Vi fick en gråmulen vindstilla dag med regnet hängande i luften, vid lunchtid började det dugga lite smått. En vädermässigt perfekt utställningsdag eftersom det egentliga regnandet inte började förrän utställningen i princip var slut. De som blev mest drabbade av regnet var de som plockade bort sekreterartältet, bänkarna och städade området.

Annons

Annons

Dagens exteriördomare var Sarah Häggkvist som sin vana trogen alltid motiverar sitt utlåtande om varje hunds prissättning. Detta uppskattas mycket av den kunniga publiken. Sarah bedömde 66 hundar denna dag, det var smålands-, luzerner-, schiller-, hamilton- och finska stövare samt en ny stövarras för första gången på en utställning i vårt område. Rasen heter Treeing Walker Coonhound och är en amerikansk jakthund och anses härstamma från engelsk foxhound. Den är en drivande jakthund, som söker och markerar jaktbyte i träd. I sitt hemland används rasen till att spåra och markera tvättbjörn och pungråttor i träd men även för jakt på björn och puma.

Sarah poängterade flera gånger under dagen att vi hundägare skulle hålla hundarna uppvärmda och i rörelse innan vi klev in i ringen för att få hundarna bedömda. Hunden visar upp sig bättre då. Sanningen att säga så slarvades det på många håll och prisvalören blev därefter.

Klubbens Martin Magnusson var den sammanhållande länken för att få denna dag att flyta friktionsfritt. Martin är därtill en mästare på att väcka oss stövarägare till att anmäla våra hundar till utställningen. I slutändan handlar det om att få med så många hundar som möjligt i aveln och då är utställningen ett måste för att komma med i aveln. Här får du som hundägare ett kvitto på att din hund är rastypisk, har bra bruksdelar och ett gott lynne.

Rolf Pellving

Annons

Annons

Till toppen av sidan