Annons

Annons

Annons

Annons

Berg

Insändare
Insändare: Rätten att orka jobba heltid

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mia Eriksson, ordförande Arbetsutskottet och Daniel Arvastsson, ordförande Vård- och socialnämnden

Annons

I Bergs kommun har vi under många år haft rätten till heltid för kommunalanslutna och Socialdemokraterna tar nu nästa steg genom rätten att orka jobba heltid.

Hos oss är heltid en norm och deltid en möjlighet. Frågan om att orka jobba heltid är inte minst en jämställdhetsfråga då den absolut största andelen som söker ner i tid är kvinnor inom vård och omsorg. Vi ser det som att söka ned i tid ska vara en möjlighet under delar av livet för kombinera arbete, studier och fritid. När den möjligheten blir den enda möjligheten för att orka med sin anställning, är deltiden inte längre frivillig och det är inte hållbart varken för den enskilde, för arbetsgivaren eller för samhället.

Annons

Annons

För oss är frågan varför man väljer att gå ner i tid väsentlig och vi tog därför initiativ till en utredning för att ta reda på hur stor andel medarbetare som valt att gå ner i tid. Nu ska vi arbeta vidare med resultatet för att vi som arbetsgivare ska kunna skapa bättre förutsättningar för att valet att gå ner i tid inte ska grundas på att orka med jobbet.

Tillsammans med fackförbundet kommunal och medarbetarna i kommunen kommer vi att se över vad som fungerar bra, vad som behöver förändras och hur vi ska göra det. Trygga jobb på heltid skapar trygga och starka människor och i vår vision om ett starkt samhälle har alla som arbetar en lön som de kan leva på med arbetsvillkor som innebär att de också kan, vill och orkar jobba heltid.

Daniel Arvastsson

Mia Eriksson

Socialdemokraterna i Berg

Annons

Annons

Till toppen av sidan