Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Folkhälsomyndigheten inför semestern: ”Viktigt med vaksamhet på lokala covidutbrott”

Klockan 14.00 på torsdagen höll Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en presskonferens gällande covid-19 i Sverige.

Text

Se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Folkhälsomyndigheten.

Bild: TT

Covidfallen är fortsatt på nedgång i Sverige och antalet smittade som läggs in på iva har minskat kraftigt de senaste veckorna. Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten till försiktighet inför hösten.

– Vi har en fortsatt nedgång i antal fall, men det är fortsatt viktigt att hålla en vaksamhet, särskilt för lokala utbrott, säger Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

14-dagarsincidensen, hur många fall som upptäckts på två veckor, per 100 000 invånare var 45. Färre patienter behöver intensivvård och där är den positiva trenden tydlig, enligt Sara Byfors.

Annons

– När det gäller antalet avlidna är det samma situation. Det har minskat rätt kraftigt och är nere på väldigt låga nivåer, men det är fortsatt så att vissa som får covid-19 inte klarar av sjukdomen och avlider. Det är ett par stycken om dagen.

Även smittspridningen på äldreboenden är väldigt låg. De senaste veckorna har det varit färre än tio personer som visat sig vara smittade per vecka på landets boenden.

Världshälsoorganisationen (WHO) har i dag varnat för att antalet nya fall av covid-19 ökar igen efter över två månader av minskad smittspridning. Trendbrottet ska ses i ljuset av att deltavarianten av viruset sprids snabbt över världen.

I Sverige har deltavarianten hittills upptäckts hos åtminstone 743 personer.

– Alfavarianten börjar minska och då har vi en samtidig ökning i andelen deltavarianter, som ju också har en bättre förmåga att sprida sig, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten väntar sig dock en låg smittspridning under sommaren. I tre möjliga scenarier som de ser framför sig ligger smittspridningen på väldigt låga nivåer fram till september-oktober, då det kan tänkas öka något.

– Det ökar lite under hösten, med en viss ökning av antal fall mot slutet av perioden i den här modelleringen. Det är alltså ingen prognos utan en trolig utveckling, säger Sara Byfors.

– Det är såklart något att vara vaksamma på. Det handlar om att när vi återgår från semestern och kommer tillbaka till skola och arbete så ökar kontaktintensiteten. Viruset får en bättre förmåga att sprida sig tack vare väderförhållanden och vårt sätt att umgås.

Annons

Annons

Hon tillägger att det likväl är relativt väldigt låga nivåer som förutses, med ett 50-tal smittade per dag.

Ytterligare ett nytt dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 14 630 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 090 553 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har varit pausad tidigare under juni på grund av ett it-avbrott. Nu är rapporteringen i gång igen men det finns en viss eftersläpning i statistiken, uppger Folkhälsomyndigheten.

På grund av tekniska problem hos Folkhälsomyndigheten kommer statistiken över vaccinationen att uppdateras först under fredagen.

Onsdagens siffror var att 4 749 296 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 58 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 3 040 488 fått två doser, motsvarande 37,1 procent.

Fakta

Pandemin i siffror:

► Ytterligare ett nytt dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 14 630 smittade personer avlidit i Sverige.
►Hittills har 1 090 553 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.
► Fram till och med onsdagen hade minst 4 749 296 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 58 procent av den vuxna befolkningen.
Källa: TT

Annons

De myndighetsgemensamma pressträffarna med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som hållits varje vecka under coronapandemin pausas nu under sommaren.

Den sista pressträffen innan pausen blir i dag 1 juli och de ska återupptas igen den 12 augusti, meddelade Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan i ett pressmeddelande.

Pressträffar ska ändå kunna arrangeras med kort varsel om behovet uppstår.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan