Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: JH-laget upp i division II

Detta är en läsartext.

I söndags spelades den fjärde och sista ronden i den sjunde säsongen av svenska blixtligan, online. Under denna säsong provades olika betänketider i varje rond och denna gång var turen kommen till den ursprungligt gamla klassiska varianten, fem minuter per spelare och parti, utan tillägg.

I division III låg JH-laget inför slutronden på en andra plats i tabellen vilket skulle betyda uppflyttning till division II om man nu i första hand lyckades hålla Kalmar-Västervik bakom sig. Trots ett inte fullstarkt lag lyckades också detta då JH-laget gick in på tredje plats med 75 poäng efter segrande Schack 08 Norrköping och Kristallen, Stockholm.

Annons

Mest poäng i JH-laget samlade Peter Svensson med sina 19. Övriga poängtagare i JH-laget var Bo Wik, Mohammad Taher Ahmadi, Jan Hanning, Sven-Olof Andersson, Bengt Öberg, Berndt Westerlund, René Schiller och Marie Henriksson. Seriesegrare blev Schack 08 Norrköping med 44 placeringspoäng. På silverplats kom JH-laget, 36 och därefter följde, 3) Kristallen 35, 4) Kalmar-Västervikalliansen 31, 5) Noleredes SK 23, 6) Chess Arboga 23, och 7) Linköping 4.

Annons

På den svenska nationaldagen, 6 juni, spelades en landskamp mellan Sverige och Norge, online, på den norska spelservern Spillsjakk. Med ett totalt 80-tal deltagare spelades fyra ronder snabbschack, 10 minuter per spelare och parti, utan tillägg. Den norska segern blev förkrossande med siffrorna 31-10, 27,5-13,5, 31,5-9,5 och 30,5-10,5. Deltagarantalet var bara en bråkdel jämfört med de enastående 670 som spelade i Sveriges match mot Finland för någon månad sedan på den mer inarbetade sajten lichess.org

12-årige Abhimanyu Mishra, USA, fortsätter med sina försök att bli den yngste stormästaren genom tiderna. I går torsdag startade han i ännu en stormästarturnering i Ungern,Vezerkepzo GM Mix, och målet är att erhålla den tredje och sista GM-inteckningen. Turneringen har 18 deltagare som spelar 10 ronder och den pågår till den 1 juli. Mishras tidsfrist för världsrekordet går ut den 5 september.

I veckans uppgift ser vi partislutet Kocic-Morphy25, 2020. Vit gör matt i två drag. 

Annons

Lösning: 1.Sc3+ Kd4 2.Tf4.

LT-Schack önskar alla läsare en Glad midsommar!

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan