Innan Europaparlamentet går på sommarledighet kommer vi att anta en av de viktigaste lagstiftningarna på EU-nivå under den här mandatperioden: den europeiska klimatlagen.

En viktig lag gällande klimatet ska antas innan Europaparlamentet går på ledighet. Foto: TT
Annons
Lagen kommer att lägga grunden för arbetet att nå målet om klimatneutralitet till 2050. Det är en möjlighet att genomföra en ambitiös och effektiv europeisk klimatpolitik.
Förslaget har förhandlats under lång tid och innebär bland annat att EU ska minska sina utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Det är ett ambitiöst, men genomförbart mål, som Moderaterna drivit på för och där vi nu vunnit gehör.
Annons
Det som gör det till genomförbart är att EU har gjort omfattande utredningar som visar på att just 55 procent är ett mål som faktiskt går att uppnå. Den slutsatsen bygger på flera hundra sidor långa utvärderingar av samtliga sektorer av den europeiska ekonomin.
Många valde att gå emot expertisen och hänge sig åt sifferbingo, som går ut på att säga så höga siffror som möjligt. Detta utan att ta hänsyn till verkligheten. I stället för verklighetsfrånvända mål som ingen klarar av att nå, får vi nu på plats ett regelverk som ser till att vi ställer om, i stället för att stänga ner, Europas ekonomi.
Lyckas vi kommer Europa att leda den globala utvecklingen och visa världen att en hållbar tillväxt faktiskt är möjlig.
Dessvärre har regeringens agerande varit tveksam, för att uttrycka sig milt. I stället för att inta en konstruktiv position som stödde sig på expertbedömningar, valde Stefan Löfven att pendla mellan minskningar på 55 och 65 procent. Det gynnar varken Sveriges anseende eller klimatet.
Att Moderaterna lyckades få stöd för sin linje är naturligtvis bra. Frågan framöver blir hur vi genomför det i verkligheten och huruvida EU ger rätt förutsättningar för att ställa om. Det handlar bland annat om att, även när vi höjer ambitionerna i lagstiftning, inte slå undan benen för industrier såsom det svenska skogsbruket. Sverige måste då vara såväl aktiva som konstruktiva.
Annons
Moderaterna står för en ambitiös och effektiv europeisk klimatpolitik. Den nya klimatlagen lägger en bra grund för detta och är någonting vi måste bygga vidare på. Sverige behöver ta på sig ledartröjan för ett Europa som ställer om, utan att stänga ner.
Jessica Polfjärd (M)
EU-parlamentariker