Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Pia Cramling blir sommarpratare

Detta är en läsartext.

Förra torsdagen presenterades årets sommarpratare i radions P1. Starten sker traditionsenligt på midsommardagen och pågår i år dagligen till och med den 22 augusti. Värd den 18 augusti blir stormästarinnan Pia Cramling som bland annat berättar om varför det blev just schack som hon fastnade för.

I söndags spelades den tredje ronden i svenska blixtligan, online. JH:s allianslag som tillhör topplagen i division III fick inte heller denna gång ihop sitt starkaste lag men hade ändå stundtals ledningen, mycket tack vare storspelande ankaret Peter Svensson.

Segrare i denna rond blev Kalmar-Västervikalliansen på 94 poäng, samma som tvåan Schack 08, Norrköping, medan JH-laget kom på tredje plats med 89 poäng, 4) Kristallen, Sthlm, 63, 5) Nolereds SK, 58 och så vidare. I JH:laget samlade Peter Svensson 35 poäng och övriga poängtagare var Bo Wik, Sven-Olof Andersson, René Schiller, Marie Henriksson, Sune Zackrisson och Bengt Öberg.

Annons

Annons

Den fjärde och sista ronden spelas nu på söndag och i tabelltoppen ligger JH-laget på andra plats med 28 placeringspoäng. Leder gör Schack 08, Norrköping, på 32 poäng medan Kalmar-Västervikalliansen har 26 poäng.

I rumänska Bukarest har den första deltävlingen i årets upplaga av Champions Tour genomförts. Tävlingen spelades rent fysiskt och tio spelare varav åtta ur världseliten samt två hemmaspelare möttes alla mot alla, 3-14 juni. Klar segrare blev Shakriar Mamedyarov, Azerbadjan, på 6 poäng av 9. Närmast följde en trio spelare på 5 poäng: Wesley So, Levon Aronian och Alexander Grischuk.

12-årige Abhimanyu Mishra, född och uppväxt i New Jersey i USA, siktar på att bli tidernas yngsta stormästare i schack. Ett rekord som innehas av Sergej Karjakin sedan 2002. Karjakin var då 12 år och 7 månader gammal. Mishra når åldern den 5 september och i två månader har han och pappan nu campat i Ungern där pojken spelar en ny stormästarturnering nästan varje vecka. I senaste turneringen i förra veckan kom han äntligen över erforderliga 2500 i liverating, men turneringspoängen räckte inte till för att få den tredje inteckningen som innebär att han blir stormästare.

Annons

I tisdags startade den senaste turneringen, Vezerkepzo GM, där 7 av 9 poäng torde räcka för att få den sista GM-inteckningen.

Veckans uppgift består av partislutet catalonien-Mido01, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Dc5+ Dxc5 2.Tf7 /1.-,Te7 2.Dxe7.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan