Annons

Annons

Annons

krönikaLänstidningens Kulturpris 2021

Ida Stiller
Ida Stiller: Pandemin har inte varit nådig mot kulturen – dags för Länstidningens Kulturpris

Möjligheten till att utöva kultur är större för den som har tid och pengar att ägna sig åt skapande i en miljö där kultur värderas högt. Vem tycker du ska få Länstidningens Kulturpris på 30 000 kronor?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

10 000 timmar. Så mycket sägs det att det krävs för vem som helst att bli riktigt, riktigt bra på något. Den som redan från början har någon slags talang (vad nu talang är?) behöver kanske inte riktigt så mycket tid. Men faktum kvarstår att det behövs övning för att något ska bli en färdighet.

Att få ägna sin tid åt att skapa har varit priviligierat under det senaste året. Pandemin har nämligen inte varit nådig mot kulturarbetare. Sedan corona bröt ut har många i kulturbranschen tvingats ta andra jobb eller sätta sig i skolbänken igen.

Andra har klämts mellan stolarna. Frilansare har tvingats tacka nej till de få uppdrag de fått för att behålla a-kassan. Stelbent och inte särskilt kulturfrämjande.

Annons

Det är också paradoxalt eftersom chansen att skapa bra kultur är större för den som har tid och pengar att ägna sig åt sitt skapande i en miljö där kultur värderas högt.

Annons

Och att kultur inte har värderats högre under det gångna året är märkligt eftersom kultur är det som ger oss möjlighet att förstå varandra, oss själva, världen och livet bättre.

Ida Stiller.

Bild: Jens Stenman

På Länstidningen har det i alla fall gjorts ansträngningar för att uppvärdera kulturen och lyfta de kulturutövare som haft positiv betydelse för länet genom att vi sedan 1989 delat ut Länstidningens Kulturpris.

Senaste mottagaren för Länstidningens Kulturpris var Ellen Sundberg som tog emot det av LT:s chefredaktör Karolin Johansson 2020.

Bild: Helena Lindh

I år är inget undantag.

Som vanligt ligger prissumman på 30 000 kronor. De räcker kanske inte till 10 000 timmar, men väl en bit på vägen.

Förhoppningsvis kan det vara välbehövliga pengar under ett år när kulturarbetare tvingats sätta sina uppdrag på paus. Ofta är kulturarbetares ekonomiska medel öronmärkta och 30 000 kronor som inte är det kan därför vara välbehövliga i den här tiden.

Att få förutsättningar att ägna sig kravlöst åt någonting, utan att det måste resultera i ett specifikt resultat, främjar kreativiteten. Det behövs nu när många före detta kulturarbetare riskerar att aldrig kunna komma tillbaka till branschen.

Läs också: Länstidningens Kulturpris sedan 1989: Här är listan på alla pristagare

Annons

Annons

Visserligen tycker jag inte att länets kulturliv har varit vilande under året. Tvärtom har jag sedan jag började jobba som kultur- och nöjesredaktör i januari dagligen rapporterat om det ena evenemanget efter det andra. Men jag vet också att det är många som inte har kunnat vara aktiva i kulturbranschen i år – just eftersom ekonomin saknats och tiden behövts spenderas på annat.

Östersundsrevyn har synts trots pandemin. I stället för att köra för fulla salonger körde de en digital tv-produktion. Östersundsrevyn fick Länstidningens Kulturpris 2017.

Bild: Ida Stiller

Av den anledningen är det många kulturarbetare som inte har synts under det gångna året. Därför krävs det kanske lite extra tankearbete när ni ska sätta er och nominera till årets pris.

Ni kan såklart nominera personer ni tycker har hanterat pandemin på ett kreativt sätt, men också sådana ni inte sett så mycket av men vill se mer av.

Fakta:

Länstidningens Kulturpris syftar till att lyfta fram kulturarbetare inom olika genrer med anknytning till Jämtlands län. Både enskilda personer och grupper kan nomineras. Priset är ett av de största i norra Sverige och består av 30 000 kronor.

Inbäddat innehåll

Du kan också mejla din nominering till

kulturpriset@ltz.se

eller med post till adressen:

Länstidningen, Kulturredaktionen

831 89 Östersund

Märk kuvertet eller mejlet "Kulturpris".

Senast 1 september vill vi ha nomineringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan