Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: V: Vill fälla regeringen vid förslag om marknadshyror

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De tre Vänsterpartisterna (från vänster) Christina Hedin, Elin Hoffner och Marie Svensson skriver om marknadshyror.

Bild: Malin Moberg, Ingmar Reslegård, Lars Ljungmark

Annons

Just nu är marknadshyror en av politikens hetaste frågor. Inte så konstigt, för i Sverige hyr nästan en tredjedel av befolkningen sin lägenhet. Marknadshyror är alltså något som berör många av oss, och såklart inte bara de som redan bor i en hyresrätt.

Livet kan förändras och även om du bor i en bostadsrätt eller villa idag kanske du imorgon behöver flytta. Kanske har du barn och känner att du inte riktigt har råd att köpa ett hem åt dem när de ska flytta hemifrån. Införandet av marknadshyror är alltså något som berör många, nästan alla av oss.

Förslaget är främst Centerpartiets men är också en del av januariavtalet. Vänsterpartiet är väldigt tydligt när det gäller marknadshyror – släpper regeringen igenom detta som förslag kommer vi göra allt vi kan för att fälla regeringen. Det är också hög tid att Socialdemokraterna minns sina rötter i arbetarrörelsen och att de tar avstånd från ett politiskt förslag som skulle slå väldigt hårt mot deras egen väljarbas.

Annons

Annons

I dag måste hyresvärden förhandla hyran med hyresgästföreningen. Med marknadshyror skulle detta sättas helt ur spel och det är hyresvärden ensam som bestämmer vad du ska betala i hyra. Är det till exempel hög efterfrågan i ett område, kanske hyresvärden väljer att höja hyran.

Ett argument som ofta lyfts för marknadshyror är att det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden och lämna plats för den med större betalningsvilja. Det här är bara ett finare sätt att säga att den med tjockare plånbok ska få större möjlighet att välja bostad, medan den med tunnare plånbok får vänja sig vid att flytta ofta.

”Men det är ju bara nybyggnationer som är på tal”, kommer försvarare av januariavtalet säga. Ja, det var så man gjorde även i Finland när man på 1990-talet avreglerade hyressättningen. Man började med avreglering för nya lägenheter, tre år senare togs beslut om att även äldre kontrakt skulle avregleras. Det är nämligen svårt att släppa bara vissa delar till marknaden, den tenderar att vilja ha hela kakan, fatet som den ligger på och bunken som användes för att göra smeten. Det är också svårt att till fullo lita på Centerpartiet när de säger detta, då deras bostadspolitiska talesperson senast 2019 på Almedalen sa att partiets mål är just att införa marknadshyror för alla.

Det har inte gjorts någon undersökning specifikt för vårt län, men tidigare i år gjordes en rapport på uppdrag av Hyresgästföreningen som beskriver hur det skulle kunna se ut på nio olika orter om marknadshyror skulle införas. I de mindre orter som granskats skulle det kunna ske en höjning av hyrorna med cirka 30 procent.

Annons

Den hyressättningsmodell vi har idag fungerar och att släppa på den skulle innebära en ännu otryggare bostadsmarknad. Marknadshyror skulle slå hårt mot oss alla, oavsett om vi idag bor i en hyresrätt eller inte. Vi måste sätta stopp för den hyreschock det skulle innebära.

Christina Hedin

Distriktsordförande Vänsterpartiet Jämtlands län

Elin Hoffner och Marie Svensson

Regiongruppen Vänsterpartiet Jämtlands län

Till toppen av sidan