Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Rösta ja till nya gymnasielagen – större chans att ensamkommande kan få jobb

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På torsdag röstar riksdagen om lättnader i nya gymnasielagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

Sommaren 2018 tillkom den nya gymnasielagen och den innebar att ensamkommande ungdomar skulle bli klara med sina gymnasiestudier eller yrkesutbildning och därefter skaffa sig en tillsvidareanställning inom sex månader.

Sedan kom pandemin och alla trodde väl att även nya gymnasielagen skulle reformeras och att det skulle ges lättnader. Men riksdagen valde i höstas att rösta ner detta förslag.

Annons

Annons

Kontentan av det hela är att det nu finns ett stort antal unga, nyutbildade ungdomar, många i bristyrken, som inte vill annat än att jobba men som många gånger har svårt att på denna korta tid få en tillsvidareanställning. De skulle med stor säkerhet kunna försörja sig på timvikariat eller olika säsongsanställningar men detta godkänner inte Migrationsverket utan kommer i stället att utvisa dem till ett av världens farligaste länder, Afghanistan.

På torsdag 3/6 röstar riksdagen om lättnader i nya gymnasielagen, bland annat att ungdomarna ska få ett år på sig, i stället för sex månader, att skaffa tillsvidareanställning efter avslutad utbildning. Vi hoppas att våra folkvalda inser att detta är en viktig fråga som inte kostar landet något men som ger många en betydligt större chans att få stanna i Sverige och genom arbete betala tillbaka för de utbildningar de gått. 

Något annat vore både inhumant och ett kopiöst slöseri med pengar!

Helen Sjöström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy