Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Peter Svensson vann majblixten

I måndags genomförde Schack 88, Hammerdal, ännu en månadsblixt, online, när majupplagan spelades på lichess.org. Högstrankade Peter Svensson infriade åter förväntningarna när han segrade på maximala 5 poäng.

Detta är en läsartext.

I mötet med Jan Hanning kunde det dock ha blivit lite besvärligt om Hanning hittat datoranalysens 22.Sxf7! i en ytterst komplicerad mittspelsställning. Silvret gick till Bo Wik 3,5, som närmast följdes av Sune Zackrisson 3, Bengt Öberg och Jan Hanning båda 1,5 och Marie Henriksson 1 poäng, efter vinst över en spelare med rating 1775.

Den svenska blixtserien, SCBT, i tre divisioner, avslutades förra söndagen med final- och kvalspel. Två Göteborgslag kom att toppa den högsta divisionens finalturnering när Örgryte SK segrade före SS Manhem medan bronset gick till Farsta SK. Nu på söndag startar en ny säsong av SCBT och JH:s allianslag bör sikta på en plats i toppen av division III efter fjärdeplatsen i den senaste säsongen.

Annons

Annons

I söndags startade ännu en deltävling i Champions Tour, online, med det lite kryptiska namnet "FTX Crypto Cup Prelims 2021". De 16 deltagarna, därav de 10 främsta på världslistan, möttes alla mot alla under de tre första dagarna. Världsmästaren Magnus Carlsen som vann den förra deltävlingen gick nu på sparlåga. På de dagliga fem ronderna inledde han på söndagen med 2,5 poäng följt av två dagar med 3 poäng vardera. Med sina 8,5 poäng och en sjätteplats tillhör han därmed de åtta främsta som fortsätter med utslagningsmatcher. Segrare i grundspelet blev Fabiano Caruana på 10 poäng.

Ett lite annorlunda Schack-EM inleddes i måndags och kommer att pågå under en veckas tid. Spelformen kallas hybridschack och är egentligen ”vanligt” onlinespel med tillägget att en digital schackbräda är kopplad till datorn så att man kan utföra dragen på en fysisk bräda.

Dessutom är de olika ländernas spelare samlade i en för respektive land gemensam lokal med domarövervakning. Fem av de sex deltagande svenskarna spelar på ett hotell i Stockholm med domarna Jonas Sandbom och Tomas Franzén som övervakare. Sverigeettan Nils Grandelius fick dock en plats tillsammans med de danska deltagarna i Middelfart på Fyn i Danmark.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Ajeje_Brozorf-Carlsen12345. Vit gör matt i två drag.

Annons

Lösning: 1.Sh5+ Ke8/Kg8 2.Sf6

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan