Annons

Annons

Annons

Strömsund

Insändare
Insändare: Så kan Strömsund hjälpa oss att rädda bin! 

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. Det är dåliga nyheter för oss människor eftersom 30 procent av all mat vi äter pollineras av bin och andra insekter.

Många bin är på väg att försvinna. I Strömsund har kommunens insatser för bin och biologisk mångfald, visat att frågan tas på allvar. Foto: Michael Probst/AP/TT

Annons

Strömsunds kommun har genomfört viktiga insatser för bin och biologisk mångfald – nu är det hög tid att fortsätta det arbetet.  

Annons

Bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Att pollinerande insekter minskar och försvinner beror bland annat på brist på mat och boplatser samt användandet av kemiska bekämpningsmedel. Kortklippta gräsmattor, igenvuxna betesmarker och mindre blommande landskap gör att födan minskar.  

Strömsunds insatser för bin och biologisk mångfald hittills visar att frågan tas på stort allvar. Det är positivt och nu är det dags att fortsätta det arbetet. Det kan handla om att sätta stopp för användandet av kemiska bekämpningsmedel, gynna ekologiska lantbrukare och erbjuda ekologisk mat i kommunala verksamheter. Andra insatser som kan göra stor skillnad är att omvandla gräsytor, planteringar och vägkanter till blommande bufféer för vilda pollinatörer.

Strömsunds kommuns treåriga projekt om att ovandla vissa gräsytor till ängar skulle kunna bli en del i den nationella kampanjen, Operation: Rädda bina, så nu uppmanar vi, i Vattudalens Naturskyddsförening, Strömsunds kommun att intensifiera arbetet för bin och andra pollinatörer. Det handlar om att fortsätta det projektarbete som redan har påbörjats, samt att blicka framåt och se hur ytterligare insatser skulle kunna bidra i det här arbetet.

Annons

Låt oss tillsammans rädda bina – våra vilda trädgårdsmästare. Det här är ett viktigt arbete för framtiden och en prioriterad fråga för Naturskyddsföreningen.  

Anna Andrée

Ordförande, Naturskyddsföreningen i Strömsund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan