Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatten om ett kulturhus: Frågan har alltid varit död för Östersunds kommun

I dag, den 22 maj, är det tio år sedan kulturkollektivet Startskott anordnade en gala på Gamla Teatern för att sätta fokus på frågan om ett kulturhus i Östersund. Med anledning av tioårsjubileet skriver tre av initiativtagarna om hur de upplevt kulturhusdebatten under de här åren.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Malin Palmqvist, Sara Strömberg

Annons

I dag är det tio år sedan startskottet.

Tio år sedan vi – Björn Höglund, Jens Ganman och Martin Kjellerstedt – tillsammans med Katarina Åhlén fyllde Gamla Teatern med över 300 kulturarbetare som alla ville samma sak: att kommunen skulle sätta fokus på frågorna om kulturens mervärden och ett välförtjänt kulturhus för stadens medborgare.

Kön till Gamla Teatern var lång när Startskott anordnade en gala för att sätta fokus på frågan om ett kulturhus.

Bild: Henrik Flygare

600 besökare betalade den symboliska entrésumman på en krona för att besöka den sex timmar långa galan. De 600 kronorna räcktes sedermera över till dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, AnnSofie Andersson (S), på Rådhusets trappa. Hon räckte direkt påsen vidare till Karin Thomasson (MP), som då var ordförande i kultur- och fritidsnämnden, med orden: ”Ja .. den här ska väl du ha?”. Varvid Karin Thomasson replikerade: ”Nej .. den ska DU ha” och satte därmed fingret på digniteten av frågan. Det var ett startskott.

Annons

Annons

Björn Höglund lämnar över de 600 enkronorna till AnnSofie Andersson, dåvarande kommunstyrelsens ordförande, 2011.

Bild: Håkan Luthman

Vår första debatt skedde samma vecka i en sändning i lokalradion. Vi fick debattera med en tjänsteman från kommunen, vars namn ska förbli onämnt, som direkt aviserade att han inte förstod vad vi ville med ett nytt kulturhus. Han sade bland annat: ”Vi har haft scenen i Badhusparken sedan 60-talet och den duger gott fortfarande”.

Vi borde kanske där och då ha anat att kulturfrågan alltid har varit – och alltid kommer att vara – död för Östersunds kommun. Men istället följde tio år av jobb, utredningar, inventeringar och debatter. 

Dåvarande kulturredaktörer Tomas Larsson, ÖP, och Sara Strömberg, LT, hanterade frågan med den värdighet den förtjänade med artikelserier, krönikor och egna debatter. 

Vi producerade dokumentärfilmen  “Den kreativa staden” (den finns på Youtube och Vimeo). Vi producerade skivan “Hälsningar från ..”  tillsammans med nyanlända och lokala artister. Vi producerade en serie konserter på asylboenden. Vi tog fram en kulturutbildning för nyanlända kvinnor tillsammans med Sensus och organisationen “Hela Sverige ska leva”. Kulturbaserade integrationsprojekt som drog till sig nationell uppmärksamhet från SVT och SR. Varför gjorde vi allt detta? Jo, för att visa vår kommun att kultur har mervärden. Kultur är integration. Kultur är omsorg, utbildning, historia och medel för ekonomisk tillväxt. 

Inventeringarna av stadens lokaler visade att Östersund inte har, eller har haft, någon lokal som var byggd för att framföra, eller konsumera, livemusik. Kommunen åtog sig då faktiskt att bygga en ”konsertlokal”.

Annons

Björn Höglund, Startskott.

Bild: Malin Palmqvist

Annons

Inför valet 2014 utlovade Socialdemokraterna 100 miljoner till ett kulturhus eller konsertlokal (bägge begreppen användes i sammanhanget) om de vann valet.

Den 2 september 2014 intervjuas Anders Edvinsson (S) i ÖP. Det gick att läsa:

”– I 2017 års budget ligger det nu 100 miljoner avsatta till uppförandet av en konserthall och förslaget som så här långt är att bygga något helt nytt här där vi står, säger han och visar med handen ut över gräsplanen som ligger mellan Rådhuset och Östersunds Bibliotek.”

Socialdemokraterna vann valet 2014. Frågan är: var hamnade de budgeterade 100 miljonerna?

Stadens teater fick en tidsmässigt långt överskriden renovering. Dess scenteknik som installerades på 70-talet hade länge varit ett skämt inom teatervärlden och borde ha bytts ut för decennier sedan. Politikerna slog sig för bröstet.

Till sist sa AnnSofie Andersson som det var i LT, juni 2017: ”Kultur är ju ett frivilligt åtagande och en frivillig verksamhet, och vi har inte prioriterat så.”

Svart på vitt.

Martin Kjellerstedt, Startskott.

Bild: Sara Strömberg

Trots detta så var manegen krattad för ett samlat, centralt placerat kulturhus. Delvis bekostat av redan budgeterad verksamhet som kulturskola, länskultur och bibliotek. Kärnverksamheter i många befintliga kulturhus. Institutioner som i Östersunds kommun – i decennier – fått husera i lokaler som var både vattenskadade och radoninfesterade. 

Annons

I december 2018, när den tillträdande majoriteten tillsammans med AnnSofie Anderson skulle klubba igenom en utlovad fortsatt utredning av busstorget som en potentiell byggplats för ett centralt samlat kulturhus, tvärvände AnnSofie Andersson mitt under mötet i Rådhuset. Snabbt klubbades ett avslag igenom utan förvarning. Det sades att man istället ska ”fortsätta att utreda redan befintliga lokaler”. Karin Thomasson, den enda lokala politiker som någonsin försökt driva frågan om ett kulturhus i Östersund, var i total chock.

Annons

Läs också: Karin Thomasson (MP): "Kultur ska inte vara något man måste åka bort för att ta del av"

Kvar finns idag ett förslag från nuvarande minoritet i kommunfullmäktige, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, om att bygga om Österängsskolan till ett kulturhus. ”Ett föreningarnas hus” säger man i en tidningsinsändare. Ett förslag som backar tillbaka debatten 35 år, när stadens kulturföreningar skulle få flytta in i Gamla Tingshuset i slutet av 80-talet. En verksamhet som sedan dess ignorerats av kommunen. Företrädare för föreningen Tingshuset vittnar om att kultur- och fritidsnämnden inte längre svarar på mail.

Läs också: 17 kulturpersonligheter i upprop: Omvandla Österängsskolan till kulturhus

Behöver vi ett nytt Tingshus med kulturföreningar som politikerna snart kan ignorera i lugn och ro?

Annons

Förslaget visar på en viktig problematik i debatten. Våra argument om kulturhus har nämligen aldrig handlat om kulturutövarna, kulturföreningarna eller kulturföretagarna. Vi lever och mår väl i Östersund utan ett kulturhus.

Det har istället alltid handlat om Östersunds medborgare. Om publiken. Om deras rätt att få uppleva och konsumera kultur i värdiga miljöer. Precis som att vi kan konsumera skidskytte, fotboll, längdåkning, ishockey, friidrott, utförsåkning, basket, boule och annan idrott på fantastiska anläggningar. Byggda för sina respektive ändamål.

Det har handlat om centrumhandeln som förtjänar mer trafik av besökare i centrum.   

Men för Östersunds kommun är kulturen, av lång tradition, tyvärr en ickefråga. 

Annons

Eller som kommunens egen inflyttarservice rådde kulturintresserade, potentiella nya invånare för tio år sedan: ”När det gäller såna saker brukar vi rekommendera Tonhallen i Sundsvall.”

Jens Ganman, Startskott.

Bild: Sara Strömberg

Jo. De sa så.

Debatten om ett kulturhus i Östersund är inne på sitt åttonde decennium(!), varav vi i Startskott har drivit frågan de sista tio åren. Allt finns dokumenterat i tidslinjen på vår Facebooksida och på vår hemsida. Det har varit en fascinerande resa. Välkomna att scrolla igenom historien om vad som hade kunnat bli en nystart för kulturfrågan i Östersund, men vad som slutade i ingenting.

Efter drygt två år vid makten har den sittande majoriteten i Östersund ännu inte presenterat sina ambitioner för kulturen i Östersunds kommun. Den gällande kulturplanen är skriven 2005.

Under den offentliga radarn säger politiker till oss att vi har haft rätt hela tiden. Men att det varken finns politisk vilja eller kunskap att göra något åt saken.

Vill vi ha det så?

För Startskott 2011-2021

Björn Höglund

Jens Ganman

Martin Kjellerstedt

www.facebook.com/startskott

www.startskott.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan