Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Sjuksköterska: Hjälp oss – vi är på väg mot en katastrof

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sommaren närmar sig på sjukhuset. I artikeln beskrivs vad som väntar. "Vi är på våg mot en katastrof", skriver Miryam Condé på kirurgienheten.

Bild: Malin Moberg

Annons

Historiskt lågt antal vårdplatser. Alldeles för få sjuksköterskor. Men fortfarande lika många sjuka patienter.

Vi kan inte blunda för vad vi står inför denna sommar. Vi är på väg mot en katastrof.

I år ska vi inte tumma på bemanningsmålen säger ledningen. Men HUR skall vi få ihop att varje sjuksköterska inte skall ha hand om fler än sex patienter åt gången när det inte finns någon personal. Kommer det finnas någon som omdirigerar patienter på akuten och skickar dom till andra regioner mitt i en brinnande pandemi? Det vet både ni och vi att det inte kommer ske. Vi kommer att springa lite fortare, tumma på vården vi ger och begå fler misstag. I höst kommer det vara en personal som inte längre står upp.

Annons

Annons

Vid pandemin flyttades personal från sina ordinarie arbetsplatser. Detta är inte konstigt alls. Vi stod i en nationell kris och hade ingen aning om hur utloppet skulle bli.

Den här sommaren kommer inte som en blixt från klar himmel. Den här sommaren kommer precis som alla andra somrar men denna gång har ni drivit iväg er personal på grund av dåliga villkor. Ni vill nu att vi ska sälja vår semester till er. Att vi ska få tre veckor istället för fyra.

På kirurgen fattas personal för 350 pass. På medicin har jag hört att det är upp mot 700 pass. Hur kan vi vara i mitten på maj och ha den här situationen när sommaren är någon vecka bort. 12 000 kr anser ni är en ansenlig summa för att sälja en veckas semester. Jag är inte villig att hålla med. För den kommer kosta mig mer än vad den smakar. Den kommer kosta mig min hälsa.

Vad blir konsekvenserna av att flytta runt personal, vad blir konsekvenserna av att personalen inte får sin semester, vad blir konsekvenserna för våra medborgare när de får undermålig vård?

Vi har mer arbetade övertidstimmar sedan vi bytte modell. Vore det inte för vårat kollegiala engagemang och våra brinnande hjärtan för våra patienter hade region Jämtland Härjedalen inte ens klarat sig så här länge. Men nu får det vara nog. Facket hjälp oss. Ledningen lyssna på oss. Vi orkar inte mer.

Miryam Condé

Sjuksköterska, kirurgienheten

Annons

Annons

Till toppen av sidan