Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: JH-laget gick till kvalspel

I söndags spelades den femte och sista ronden i svenska blixtserien. I division III gällde det för JH-laget att behålla fjärdeplatsen i tabellen genom att hålla undan för Kalmar-Västervikalliansen som bara låg en hårsmån bakom. Med en klart bättre uppslutning än i föregående rond gjorde laget en stark prestation och gick denna gång in på fjärde plats med 116 poäng, närmast före just Kalmar-Västerviksalliansen 103.

Detta är en läsartext.

I toppen på JH-laget drog trion Adrian Bhoman Karlholm, Peter Svensson och Per-Olov Larsson ett tungt lass med prestationsrating 2402, 2380 och 2160. Övriga poängtagare var Bo Wik, Sven-Olof Andersson, Jan Hanning, Bengt Öberg, Sebastian Granlund och Marie Henriksson.

Sluttabellen toppas av Trojanska hästen, Stockholm och SK Kamraterna, Göteborg, vilka går direkt upp i division II. Trea blev Täby SK som tillsammans med JH-laget som blev fyra kommer att få spela i en fyrlagsgrupp om två platser till division II. De lag som tillkommer i denna kvalgrupp är Solna SS och Örebro SS som blev 9:a respektive 10:a i division II. Denna kvalturnering spelas nu på söndag.

Annons

Annons

Överlägsna segrare i division II blev Luleå SS medan Göteborgslagen SS Manhem och Örgryte SK tog topplaceringarna i division I och får spela en extra finalduell om den slutliga förstaplatsen.

En ny svensk stormästare har korats när världsschackförbundet (FIDE) nu har tilldelat GM-titeln till Jonathan Westerberg. Samtidigt fick även Jung Min Seo sin IM-titel. Båda tillhör Stockholms SS. Vidare har Henrik Johansson, Östersunds SS efter genomgången kurs tilldelats titeln FA-domare (FIDE Arbiter) vilket är ett snäpp högre än NA (National Arbiter). Dessa licenser ger behörighet att vara domare i tävlingar av olika dignitet.

Den svenska lagtävlingen för fjärdeklassare, Schackfyran, kan räknas som världens största schacktävling. I år spelades 17 distriktstävlingar med totalt 295 klasser och 5662 elever. I JH:s onlinetävling deltog 15 klasser med totalt 236 deltagare och 8 av dessa lag gick till riksfinalen som spelas online torsdag 3 juni.

Veckans uppgift utgörs av partislutet nelshtanzallwy-Michumiszczu, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Dc8+ Kf7 2.e6

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan