Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debattsvar: IOGT-NTO: Blunda inte för alkoholens effekter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alkohol är en bidragande orsak till många våldsfall i Sverige, skriver Björn Sandal, IOGT-NTO Mitt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Svar till Myndighetssamverkan Tillsammans mot våld (Debattartikel i LT 2021-05-11).

Från IOGT-NTO tackar vi för en viktig insändare och instämmer med avsändaren i allt som skrivs. Dock saknas en viktig faktor i sammanhanget, nämligen alkoholen.

Våld är ett av mänsklighetens stora gissel och alkohol ger bränsle till mycket av det. Alkohol är en bidragande orsak till många våldsfall i Sverige men dess roll förbises ofta och den rapporteras därför inte alltid. Officiell statistik över mord och misshandel i Sverige från 1850-talet till i dag stiger och sjunker i takt med alkoholkonsumtionen per person. Trots att Världshälsoorganisationen, WHO, konstaterar att politiska åtgärder mot alkohol är bland de mest effektiva för att förebygga våld, har dessa för det mesta inte tagits upp i svenska våldsförebyggande strategier.

Annons

Annons

Även ”Myndighetssamverkan Tillsammans mot våld” väljer att blunda för alkoholens bidragande effekter. Vetenskapliga studier av olika slag visar att även om alkohol inte är en anledning till eller kan användas som en ursäkt för våld, ökar alkoholpåverkan sannolikheten för våld som svar på en personlig konflikt, frustration eller något som uppfattas som ett hot. Dessutom löper en alkoholpåverkad person större risk för att utsättas för våld.

Internationella översikter visar att mellan en tredjedel och hälften av alla våldsförövare har druckit alkohol före händelsen. I Sverige var 57 procent av förövarna och 31 procent av offren påverkade av alkohol år 2015 enligt frågestudier. Det motsvarar 180 000 alkoholrelaterade misshandelsfall i Sverige det året. 

Tyvärr är alkohol så normaliserat i samhället att man inte ens ser problemet. Just nu finns även förslag på att legalisera narkotika eller att avkriminalisera bruk av narkotika. Sådana förslag kan leda till en normalisering även när det gäller narkotika, och vi hoppas att alla förnuftiga politiker och beslutsfattare sätter ett stopp för detta.

Även under rådande pandemi har vi upplevt en flathet från myndigheternas sida när det gäller att uppmärksamma alkoholens bidragande roll till den ökande psykiska ohälsan och våldet i hemmen.

Annons

Genom att begränsa tillgängligheten av alkohol, skulle skadorna och lidandet i samhället kunna minskas betydligt. De alkoholrelaterade skadorna belastar även den redan så ansträngda sjukvården. Under 2020 var det fler sjukhusfall kopplade till alkohol än till covid-19.

Om man på allvar vill tro på ett samhälle utan våld, så måste man även tro på ett samhälle utan alkohol.

Källa: Rapporten ”Alkohol och våld – alkoholen och samhället 2017/2018”

Rapporten ”Alkohol och corona – om människor, samhälle och politik 2021”

Björn Sandal

IOGT-NTO Mitt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy