Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Vindkraften: S måste ställa sig på motståndarnas sida

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Motståndet mot att bygga skyhöga vindkraftverk i Ragunda och Offerdal har engagerat breda folklager, sannolikt majoriteten av de berörda. Orsaken är att man vill rädda sin vackra natur, främja en levande landsbygd, bevara en miljö som gör det attraktivt att leva där och möjliggöra för samer att rädda sin kultur. Det handlar alltså om att slå vakt om djupt kända värden som utgår från mänskliga behov, något som man som socialdemokrat måste stödja.

Annons

Annons

Socialdemokraterna måste återknyta till sin folkrörelsetradition och ställa sig på motståndets sida gällande vindkraften, menar skribenten.

Bild: Fredrik Eliasson

S måste återknyta till sin folkrörelsetradition och här ställa sig på motståndets sida. Visa att man inte är ett toppstyrt parti utan ett parti som i första hand lyssnar neråt och försöker hitta lösningar. Inga vindkraftverk ska byggas där det är uppenbart att en bevarad vacker natur är en viktig del av framtidens kapital och utveckling. Kraven på att vindkraftverken inte får hota rennäringen och därmed den samiska kulturens existens måste skärpas. Man bör också snarast styra inriktningen mot mer havsbaserad vindkraft.

Om inte S är lyhört för breda, välgrundade folkliga krav kommer S att förlora sitt inflytande i länet. Man bör också notera att det finns en klassaspekt i detta, få eller inga vindkraftverk finns där de rika har sina paradis.

Socialdemokrat i Krokom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan