Alliansen ställde en fråga till Socialdemokraterna om Bromma flygplats. Jag ska givetvis inte svara åt Socialdemokraternas vägnar, men alliansens debattartikel väcker onekligen en rad frågor.

Det vore önskvärt om alliansen i skulle slåss för en bättre tågförbindelse med samma entusiasm som man slåss för Bromma, skriver Miljöpartiet. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Redan innan pandemin minskade antalet flygpassagerare mellan Östersund och Stockholm med 11 procent samtidigt som andelen tågpassagerare på samma destination ökade med ungefär lika mycket. Det är ungefär samma utveckling i hela landet och fenomenet kallas ofta för Gretaeffekten, dvs en ökad önskan om att resa hållbart i både fritid och arbete. Både inom den privata och offentliga sektorn har resepolicyn ändrats för att minska antalet flygresor till förmån för tåg och resefria möten. Hur kan alliansen komma till slutsatsen att denna trend ska vända när vi blir alltmer medvetna om flygets klimatpåverkan?
Annons
Annons
Under pandemin blev det i princip stopp för nästan alla tjänsteresor. Resor ersattes med videomöten och distansarbete. Både arbetstagare och arbetsgivare vande sig snabbt vid det nya arbetssättet och har insett fördelarna med att inte behöva resa i samma utsträckning. Enligt en undersökning som Novus har låtit genomföra tror åtta av tio anställda i privat sektor på färre tjänsteresor efter pandemin. Vad får alliansen att tro på en motsatt utveckling?
Under pandemin fick vi se en trend där allt fler flyttar från storstäderna till landet eller mindre städer. Även Jämtland har fått fler nyinflyttade och det ofta tack vare möjligheten att kunna jobba på distans. Människor flyttade hit trots att det i princip inte fanns någon flygförbindelse alls. En hållbar livsstil anges ofta som drivkraft till den nya gröna vågen. Vad får alliansen att tro att en flygförbindelse till Bromma får människor att flytta hit?
Även inom turistnäringen syns det en tydlig trend mot allt mer hållbart resande. Här har Sverige och inte minst Jämtland en enorm konkurrensfördel genom att kunna erbjuda mycket samtidigt, som flera destinationer lätta att nå med tåg. Särskilt nattåget ökar tillgängligheten och efterfrågan har varit högre än utbudet under lång tid. Återigen lyder frågan vad som får alliansen att tro på en motsatt utveckling?
Annons
Den absoluta majoriteten av alla passagerare på Bromma flyger mellan storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Mellan dessa destinationer finns det förutom en snabb tågförbindelse även flyg till och från Arlanda. För närvarande finns det ingen flygförbindelse mellan Östersund och Bromma och då känns det ännu märkligare att alliansen i Östersund vill slåss för en flygplats som framförallt används av stockholmare. Och även om Bromma stängs kommer det fortfarande att vara möjligt att flyga till Stockholm.
Annons
Varför vill alliansen stödja en flygplats som knappt används av oss jämtar?
Det vore önskvärt om alliansen i Östersund skulle slåss för en bättre tågförbindelse med samma entusiasm som man slåss för Bromma. Då skulle fler kunna resa på ett hållbart och billigare sätt.
Ett svar har vi redan fått, nämligen att alliansen mitt i en brinnande klimatkris vill satsa på billigare flygbiljetter.
Florian Stamm (MP)
Linda Andersson (MP)
Elin Stenberg (MP)