Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Uppvaktning på Trångsvikens skola

Förra onsdagen uppvaktades det vinnande laget i Schackfyrans länsfinal av JHSF:s ordförande Sven-Olof Andersson. Trångsvikens skolas 3-4:a fick för ett år vandringspriset, en nära en meter hög schackkung och eleverna fick varsin schack4an-medalj.

Detta är en läsartext.

Schackfyrans länsmästare blev Trångsvikens skolas 3-4:a, med läraren Sofie Nilsson. Foto: Sven-Olof Andersson.

Annons

Medalj och blombukett även till lärarinnan Sofie Nilsson som var imponerad över samtliga elevers förmåga att vara fokuserade under hela timmen som tävlingen pågick. Nu fortsätter schackträningen inför riksfinalen den 3 juni, och för en del kanske också inför spel i individuella Schack4an-mästaren! På fotot, med 14 av klassens 15 elever finns lärarinnan Sofie Nilsson i bakgrunden samt även den stora schackkungen.

Annons

Annons

I söndags gjorde ÖSS-spelaren Henrik Johansson en comeback i online-schack. Efter ett uppehåll på cirka 10 år från online-schack så deltog Henrik nu i European Amateur online Chess Championship. Henrik med rating 1646 spelade i klassen rating 1701-2000 och fick efter sina två vinster en prestationsrating på hyggliga 1711. Henrik gick dock inte vidare till finalspelet. I den högsta styrkeklassen, som inte spelats ännu, är Adrian Bohman Karlholm, ÖSS, anmäld.

I söndags spelades också ett svenskt mästerskap i bullet, en form av snabbare blixtschack som nu spelades med en minut per spelare och parti utan tillägg och spelet pågick under 90 minuter. Två poäng vid vinst och ett för remi.  Segrare blev tämligen oväntat blott 14-årige Edvin Trost, Stockholm, 81 poäng. Edvin började med schack som 5-åring och vann över vuxna redan vid 8 års ålder. Från JH-distriktet deltog Bo Wik, Schack 88, och Jan Hanning, ÖSS. Spelarna följdes till en början åt och Wik landade på 44 poäng och plats 59 medan Hanning intog 69:e plats med 39 poäng. 86 deltagare.

På söndagkvällen var det så dags för rond tre i den svenska blixtligan. Efter två tidigare fina tredjeplatser fick nu ett blekt JH-lag en ”schackningsperiod” och fick nöja sig med en sjundeplats och 75 poäng. Poäng i JH-laget: Peter Svensson 18, Per-Olof Larsson och Jan Hanning, båda 11, Mohammad Taher Ahmadi 10, Bo Wik 8, Sven-Olof Andersson och Marie Henriksson, båda 7 och så vidare. 

Annons

Trots att en rond i skrivande stund återstår av VM-kandidatturneringen står det klart att slutsegern överraskande gått till Jan Nepomanitjij, Ryssland. Han blir alltså Magnus Carlsens utmananare i höstens VM-final. Carlsen har hittills vunnit alla fyra VM-finaler sedan 2013.

Bo Wik                    

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Till toppen av sidan