Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

LT:s chefredaktör: Om att bota sexistiska vanor, på riktigt

Journalister är inte robotar. Vår bakgrund, våra erfarenheter, det vi konsumerar på fritiden i form av kultur formar och påverkar oss i vårt yrke.

Annons

I förra veckan använde ÖP:s kulturredaktör Marcus Berglund sitt mediala utrymme för självreflektion över att han på fritiden nästan uteslutande läser böcker skrivna av män, en vana han själv beskriver som “sexistisk”. För att råda bot på denna vana vänder han sig till en kvinna i jakten på böcker skrivna av kvinnor och två böcker sätts i händerna på honom. Om Marcus Berglund blir en mer vidsynt människa efter detta återstår att se, skriver han.

Marcus Berglund uttrycker sig plumpt och det han skriver riskerar att cementera bilden att jämställdhet är en kvinnofråga. När Marcus Berglund publicerar sin krönika rullar han på samma gång ut röda mattan för personer att ifrågasätta hans syn på kvinnor, representation i media och jämställdhet.

Annons

Annons

Poängerna i Ida Stillers text verkar ha gått helt förbi.

I ett svar lyfter LT:s kulturredaktör Ida Stiller hur problematisk Marcus Berglunds vana är men poängerna i Ida Stillers text verkar ha gått helt förbi. Det som kunde ha blivit en bra kulturdebatt om representation bland författare i media, blev något helt annat.

I fredags publicerade ÖP ett svar på Ida Stillers krönika, signerad Marcus Berglund. Nu anklagas Ida Stiller för att kategorisera Marcus Berglund som antifeminist och aningslös sexistisk gubbe. Rätt svar på tal enligt ÖP är att utmåla Ida Stiller som drevstartare. Argumentet är tre inlägg på ett anonymt Instagramkonto som kommenterar Marcus Berglund i, vad han själv beskriver som, “nedsättande” ordalag.

Hade Marcus Berglund gjort sitt jobb hade han sett att de två första inläggen från det anonyma Instagramkontot publicerades långt före Ida Stillers text. I själva verket är det så att Marcus Berglund på egen hand väckte reaktioner med sin krönika och personen bakom Instagramkontot klarade av att reagera och kritisera Marcus Berglund utan Ida Stillers hjälp.

Annons

Eftersom inget av det stämmer ber jag ÖP om belägg för sina påståenden.

Annons

I ÖP:s svar anklagas även jag, som ansvarig utgivare för LT, för att vara påhejare till detta påstådda drev. När texten publiceras går det att läsa att jag gillat inläggen av det anonyma Instagramkontot där Marcus Berglunds krönika kopplas ihop med rapportering om kvinnomord och där han, enligt honom, kommenteras i nedsättande ordalag. Eftersom inget av det stämmer ber jag ÖP om belägg för sina påståenden. Efter ett tag uppdateras texten till att jag numera bara gillat ett inlägg vilket Marcus Berglund anser kommenterar honom i nedsättande ordalag.

Skärmdumpar från texten som publicerades på ÖP och Instagraminlägget som LT:s chefredaktör gillade.

Jag ska inte ta Marcus Berglunds upplevelser ifrån honom och känner han sig kränkt av mitt gillande av ett inlägg på Instagram är jag den första att be om ursäkt.

Inlägget som publicerades på Instagram kvällen den 22 april redogör för några saker som skiljer LT och ÖP åt. Eftersom inlägget lyfter fram LT:s arbete med jämställdhet får inlägget en gilla-markering av mig. Ja, jag blir till och med så stolt att jag delar inlägget till mina och LT:s följare.

Frågan om jämställd representation i media är en av de viktigaste frågor jag driver.

Kvinnor har i alla tider varit underrepresenterade i media. Mediekompaniet gav 2019 ut rapporten Rättvisaren som visade att två tredjedelar av alla personer som förekommer i svensk nyhetsrapportering är män. Frågan om jämställd representation i media är en av de viktigaste frågor jag driver i min roll som chefredaktör på Länstidningen. På LT:s redaktion arbetar vi mot ett mål som handlar om jämställd och inkluderande rapportering. Första kvartalet 2021 var fördelningen 48 procent kvinnor och 52 procent män i LT:s rapportering. Redaktionens arbete med jämställd representation är jag stolt över och vi kommer fortsätta arbeta aktivt för att män och kvinnor ska få lika mycket utrymme i vår rapportering.

Annons

Annons

Poängerna i Ida Stillers svar till Marcus Berglund verkar helt ha gått honom förbi.

Bild: Johan Axelsson, Jens Stenman

Kulturredaktören har en betydande roll i jämställdhetsarbetet. I Jämtland och Härjedalen finns två kulturredaktörer, en på LT och en på ÖP. De har båda stor makt och stort inflytande över vilken kultur som bevakas och vilka som representeras på kultursidorna. Vad de skriver och hur de skriver påverkar. Med det följer ett stort ansvar för vad som publiceras. Ett ansvar som ytterst faller på utgivaren.

Vi kommer inte heller någonstans om vi inte är införstådda med den makt vi har.

I ett sista stycke i sitt svar till Ida Stiller skriver Marcus Berglund att om “en instinkt är att håna och hänga ut män som reflekterar över normer och egna beteenden ur ett jämställdhetsperspektiv, då tillhör man tyvärr inte den del av rörelsen som kan driva frågorna framåt”. Det har han helt rätt i. Vi kommer ingenstans genom att håna och hänga ut varandra, men vi kommer inte heller någonstans om vi inte är införstådda med den makt vi har och tar ansvar för våra handlingar, som människor, skribenter och publicister.

Det hade varit ansvarsfullt, med det inflytande Marcus Berglund har, att lyfta fingret och känna av åt vilket håll vindarna blåser. En viktig diskussion i samhället just nu är brödraskapet och vikten av att män pratar med varandra om sexism och sin syn på kvinnor. Frågor som är högaktuella med anledning av mäns våld mot kvinnor. Marcus Berglund hade här ett perfekt tillfälle att ta taktpinnen och uppmana män i Jämtland och Härjedalen att prata med varandra om sina “sexistiska” vanor. Jag tror att det var just det samtalet, män emellan, Marcus Berglund ville komma åt för det är i de samtalen förändring börjar. Men i det landade aldrig Marcus Berglunds krönika.

Så min fråga till er nu är: hur tar vi det viktiga arbetet med jämställdhet vidare?

Karolin Johansson,

Chefredaktör och utgivare Länstidningen

Annons

Annons

Till toppen av sidan