Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Läsartext
Insändare: V: Dags att slopa avgiften till kulturskolan i Krokom

Detta är en läsartext.

Vänsterpartiet i Krokom vill att avgiften till kulturskolan ska slopas. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

Det är dags att slopa avgiften till kulturskolan. För Vänsterpartiet är det fråga om jämlika villkor för barn och unga. Ingen ska stängas ute från den glädje som kulturellt skapande kan ge och inga barn ska behöva höra vid köksbordet att familjen tyvärr inte har råd att låta de delta i kulturskolan.

Sedan 2020 är Barnkonventionen svensk lag. Ett av målen är att alla barn ska ha samma möjlighet till kulturell och konstnärlig verksamhet, vilket i sin tur ger en glädjerik och värdefull fritid.

Annons

Annons

I Jämtland/Härjedalen är kulturskolan avgiftsfri i de flesta kommunerna, det är endast Krokom och Östersund som tar ut avgift. Genom en avgift på kulturskola för barn visar man tydligt vilka prioriteringar och satsningar politiken vill göra, och det är tyvärr inte på de unga i kommunen.

Vi behöver tänka nytt och kanske hämta inspiration från exempelvis Ragunda kommun, där kulturskolan är avgiftsfri vilket ökar tillgängligheten. Där har kulturskolan verkligen lyckats med att både integrera, engagera och få många elever att delta.

Krokom säger sig vilja vara en attraktiv barnkommun. Att behålla avgiften på kulturskolan går tvärtemot den viljan. I februari la Vänsterpartiets kommungrupp en motion om att göra den kommunala kulturskolan avgiftsfri. Tyvärr röstades den ner av samverkanspartierna (C, M, KD, MP) samt Sd.

Sedan 2020 är Barnkonventionen svensk lag. Ett av barnkonventionens mål är att alla barn ska ha lika möjlighet till kultur. Lever Krokoms kommun upp till barnkonventionen?

Marie Svensson

Nehro Mostafaee

Mona Puttick

Ulla-Greta Rexner

Krister Lundström

Lennart Wadensjö

Vänsterpartiets kommungrupp Krokom

Annons

Annons

Till toppen av sidan