Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Restriktionerna förlängs: Lövfen höll extrainsatt pressträff – se den här: ”Vi ser ljuset i tunneln”

På torsdagen klockan 13.15 håller statsminister Stefan Löfven (S) en pressträff. Förutom statsministern deltar bland annat Folkhälsomyndigheten.

Under pressträffen meddelar regeringen att man drar i bromsen för föreslagna lättnader av coronarestriktionerna. De kan tidigast införas den 17 maj. Och det blir heller inga lättnader för butiker och restauranger på grund av smittläget.

Text

Utöver statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltar även socialminister Lena Hallengren (S).

Se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– Tyvärr är vi fortfarande i ett allvarligt läge. Vi får dagliga rapporter om att antalet patienter på intensivvården ökar, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

– Det är mycket tufft och nu är det upploppet. Vi måste hjälpas åt att hålla i och hålla ut.

Regeringen kommer därför att avvakta med de lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som aviserats till 3 maj.

Annons

Annons

Det blir heller inga lättnader för restauranger, butiker och gym. Folkhälsomyndigheten kommer att besluta att nuvarande restriktioner fortsätter till mitten av maj, bland annat att restauranger och caféer måste stänga klockan 20.30.

– När belastningen på sjukvården minskar och smittspridningen går ned, först då är regeringen redo att ta det första stegen för att lyfta restriktioner. Men vi är inte där än, säger Löfven.

På frågan om det kan bli aktuellt med mer statligt stöd till drabbade verksamheter, svarar Löfven.

– Vi har ju redan förlängt och förstärkt åtgärder till halvårsskiftet och andra ännu längre. Men vi har sagt hela tiden om det är så att det behövs mer så är vi redo att fatta sådana beslut.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppmanar kommunerna inför Valborg.

– Nu väntar varmare väder och röda dagar, inte minst Valborg. Det får inte leda till ökad smittspridning, säger Lena Hallengren.

Uppsala och Lund har använt sig av möjligheten att begränsa tillträde till vissa plaster där många brukar samlas på valborg

– Jag skulle vilja uppmana fler kommuner att se över sina offentliga platser inför stundande valborgshelg, säger Hallengren.

Det räcker inte med att offentliga tillställningar under valborg ställts in, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Alla former av privat firande där det kan förekomma trängsel är också olämpligt, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

På morgonen skickade Folkhälsomyndigheten (FHM) en hemställan till socialdepartementet för att be regeringen att avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen.

Annons

Annons

De är inte möjliga att genomföra den 3 maj utan bör skjutas fram en tid, skriver FHM i sin begäran.

"Myndigheten gör för närvarande bedömningen att förändringarna istället kan träda i kraft i mitten av maj 2021. Bedömningen görs utifrån att antalet fall inte ökar lika snabbt längre och utifrån de scenarier som myndigheten publicerade i slutet på februari där toppen i smittspridningen beräknas inträffa nu i mitten på april. Vidare har hänsyn tagits till att vaccinationstäckningen i riskgrupperna successivt ökar."

Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar finns klar. Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna, kommer regeringen att avvakta med att besluta om förordningen.

De restriktioner som gäller för till exempel restauranger, butiker och gym regleras dock inte av begränsningsförordningen, som hemställan handlar om. De bestämmelserna beslutar Folkhälsomyndigheten själv om.

Samtidigt försöker statsministern ingjuta hopp i Sveriges befolkning.

– Vi är kanske i början på slutet, säger han.

– Vi kan klara av det.

Löfven påpekar att snart en fjärdedel av den vuxna befolkningen fått sin första dos vaccin.

– Det gäller att vi vaccinerar oss och håller oss till restriktionerna.

Annons

Folkhälsomyndighetens generaldirektör bedömer att en nedgång i smittspridningen kommer att ske innan "vaccineffekten" slår till.

– Vi ser ljuset i tunneln, säger Johan Carlson.

Maria Davidsson/TTPeter Wallberg/TT

Statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan