Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Vårdförbundet: Region JH behöver satsa på test och analys i kampen mot covid-19

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 15 april är det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat under mycket hård press med hundratusentals covidtester i veckan för att förse vården med test- och analyskapacitet i kampen mot covid-19. Det har inneburit mängder av övertidstimmar, förflyttningar mellan avdelningar och etisk stress över de prover som inte kunnat prioriteras i kampen mot pandemin.

Doftpennor som biomedicinska analytiker använder i lukttest på covidsjuka. Foto: Johan Nilsson / TT

Pandemin satte nämligen regionernas brist på biomedicinska analytiker i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges kapacitet för att testa och analysera prover för covid-19 slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes av en intensiv debatt om hur situationen skulle lösas och var ansvaret låg. Det blev glasklart hur viktigt det är med legitimerad personal som kan göra kvalificerad analys - inte bara av covid-prover under också av alla dessa livsavgörande provsvar för cancer, infektioner med mera som levereras dagligen till landets patienter.

Annons

Annons

För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument, utrustning eller reagenser utan om att det saknas personal - med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen. Officiell statistik från databasen Kolada visar en oroande utveckling vad gäller Sveriges testkapacitet för covid-19: De senaste tio åren har antalet biomedicinska analytiker i regionerna minskat med 2,3 procent, eller 131 årsarbetare.

Och vad värre är, så här i pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicinska analytiker. I exempelvis Region Skåne har ett stort antal biomedicinska analytiker valt att lämna regionen som arbetsgivare och Vårdförbundets bild är att det beror på regionens svaga löneutveckling och på bristande arbetsmiljö med ny utrustning som inte fungerat optimalt. Låt det bli en varning för oss i region Jämtland Härjedalen vad som händer om man misslyckas att behålla attraktiv testkompetens: de rekryteras till andra regioner och privata företag som erbjuder högre löner och en sund arbetsmiljö.

För det som händer nu är att helt andra aktörer börjar konkurrera med regionerna om biomedicinska analytiker. Detta är en legitimerad högskoleutbildad yrkesgrupp som kommer bli allt mer eftertraktad i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstils-testning” eller agerar underleverantörer till regioner. Det är klart att biomedicinska analytiker med erfarenhet då väljer att lämna regionerna, när andra arbetsgivare erbjuder både bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Annons

Annons

Hälso- och sjukvården och tekniken utvecklas hela tiden och medarbetarna förväntar sig kunna utvecklas under hela arbetslivet. Det behövs fler karriärvägar, fler möjligheter till fördjupning, och inte minst: en konkurrenskraftig löneutveckling. Regionerna måste vara attraktiva arbetsgivare för att motivera att fler vill söka sig till yrket som biomedicinsk analytiker och stanna inom regionerna i den offentliga vården, där de behövs mer än någonsin.

När vi är ute på andra sidan coronakrisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Till dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Roger Bergebo

Ordförande, Vårdförbundet avdelning Jämtland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan