Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Ett år av onlinespel

För ett år sedan, den 12 april 2020, spelades JH-distriktets allra första onlinetävling, Påskdraget, på initiativ av Bengt Öberg. Efter ett år med ett rikligt utbud av varierande onlinetävlingar så var det nu i måndags dags för den andra upplagan av Påskdraget, även nu iscensatt av samme Bengt.

Detta är en läsartext.

Årets tävling som spelades i måndags samlade 13 deltagare varav 7 från ÖSS och 6 från Schack 88. Spelformen var nu en något tilltagen blixtform med fem minuter plus tre sekunder i tillägg per drag. Tävlingens högst rankade spelare, Peter Svensson, Schack 88, infriade förväntningarna och segrade på 6 poäng av 7 möjliga. Silvret gick till Sven-Olof Andersson, ÖSS, medan Bo Wik intog tredjeplatsen, båda på 5 poäng.

Annons

Annons

Närmast därefter följde Jan Hanning, som luggade Svensson på en poäng, samt Bengt Öberg, båda 4 poäng. På 3 poäng återfanns en kvartett spelare: Berndt Westerlund, Sune Zackrisson, René Schiller och Sam Svalander.

Under det senaste året har såväl ÖSS som Schack 88 deltagit i fem minisäsonger av svenska blixtligan online, den senaste med ett framgångsrikt allianslag. Därtill har man lokalt arrangerat en mängd KM- och DM-tävlingar, månadsblixtar och även sex tävlingar med andra spelformer av schack, med mera. Samtliga tävlingar har genomförts på sajten lichess.org

Även Norrköping avverkade i helgen på samma sätt sin andra upplaga online av sin påskturnering. I elitklassen segrade IM Bengt Lindberg på 9,5 poäng av 10. Bäste J/H-spelare blev Adrian Bohman Karlholm som med 6 poäng intog tjugondeplatsen. En stark prestation noterade även Andreas Nordman, ÖSS, 4,5 poäng och en prestationsrating på 1963. Tidigare ÖSS-spelaren Ulf Persson, numera Jönköping, gick in på 18:e plats med sina 6 poäng. 84 deltagare. I klassen för spelare med under 1600 i rating vann hemmaspelaren Hugo Melefors på 8 av 10 poäng.

I morgon lördag arrangerar SSF kurs för att utbilda schacktränare i att hålla träning online. Kursledare är GM Johan Hellsten. Från J/H-distriktet finns Bo Wik bland de anmälda.

Annons

Nu på söndag startar en ny säsong av svenska blixtligan. Från J/H-distriktet deltar åter det nya allianslaget J/H:s distriktsförbund.

Annons

Veckans uppgift utgörs av partislutet Edurdo005-Aponomarev, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Ka4 Dd8 2.Db5 1.-,d5 2.Dc7

Bo Wik

bowik@bredband.net

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan