Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

TV: Miljardregn över kulturen – nytt stöd till inställda evenemang

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågorna, höll pressträff klockan kvart över 8 på torsdagsmorgonen. Träffen handlade om krisstöd till idrotten och kulturen.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Regeringen skjuter till mer pengar till kulturen och idrotten, meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff på torsdagen.

Annons

Annons

– Det består i kris och återhämtningsstöd till kulturen och kris- och återhämtningsstöd till idrotten och samt ett antal statliga finansierade institutioner, säger Amanda Lind.

– Det är livsverk som byggts upp och drömmer som grusats på ett år, fortsätter hon.

Kulturområdet tillförs ytterligare 1,3 miljarder kronor i stöd. Till idrotten föreslås 1 miljard kronor.

Regeringen vill också införa ett helt nytt stöd på 3 miljarder för evenemang som tvingas ställa in. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden. Tanken är att stödet ska kunna ges för evenemang som planeras för perioden juli–december 2021.

– Evenemang som antingen inte kan genomföras eller måste begränsas i utsträckning, säger Amanda Lind.

Det nya stödet är efterlängtat för både kulturbranschen och sportvärlden, som drabbats hårt av pandemin. Svensk idrott fick 1,5 miljarder kronor i statligt stöd för tre kvartal 2020, och ytterligare 335 miljoner kronor för årets två första månader.

Kulturbranschen fick 2,5 miljarder kronor i stöd under 2020 och ytterligare 1 miljard avsattes i budgeten för så kallat uppstartsstöd, i förhoppning om att pengarna skulle hjälpa kulturaktörer att komma på fötterna igen.

Redan i december stod det klart att coronapandemin var långt ifrån över och att nya medel behövde skjutas till.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan