Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Coronarestriktionerna förlängs – påsken blir begränsad

Statsminister Stefan Löfven kallade på onsdagen till en extrainsatt pressträff vid klockan 15.30. Under pressträffen meddelade han att flera coronarestriktioner, bland annat för matställen, förlängs till maj.

Text

Medverkade på pressträffen gjorde även socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Flera coronarestriktioner, bland annat för matställen, förlängs till maj. Lättnader för kultur-, nöjes- och sportevenemang dröjer.

– Budskapet är det samma. Håll i, håll ut. Läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

– Det får inte förekomma stora påskfiranden, fortsatte han.

Bland annat förlängs förbudet för restauranger och kaféer att ha öppet efter klockan 20:30.

Annons

Det meddelades vid en pressträff med Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– För att få normal vardag igen så behöver smittspridningen minska rejält och belastningen på sjukvården minska, säger Löfven.

Foto Jonas Ekströmer / TT

Folkhälsomyndigheten (FHM), som beslutar om föreskrifter för bland annat matställen och affärer, planerar att förlänga restriktionerna till 3 maj.

Förlängningen kommer också att omfatta gränsen på högst fyra personer per bord, och på bara en person om det handlar om serveringsställen som är en del av ett köpcenter och som saknar egen ingång bara får tillåta en gäst per bord.

Även föreskriften om att det aldrig får vara mer än 500 personer i till exempel varuhus och affärer förlängs. Det gör även kravet på att affärer ska vidta lämpliga åtgärder för att personer inte handlar i grupp. Liksom regeln om tio kvadratmeter per person i till exempel gym och butiker.

Regeringen uppmanar också kommunerna att fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet för vuxna stängd till 18 april.

Annons

Regeringen kommer också att avvakta med beslut om lättnader i deltagartaket för olika typer av kultur-, nöjes- och sportarrangemang.

FHM har tidigare föreslagit att de skulle träda i kraft 11 april, men lämnade i måndags in en hemställan till regeringen om att skjuta datumet till den 3 maj.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att det i alla fall inte blir lättnader den 11 april. Om de kan införas 3 maj kan regeringen inte nu ta ställning till, utan måste avvakta utvecklingen av smittläget.

Peter Wallberg/TT NYHETSBYRÅN

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan