Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Kan det vara en tankevurpa?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är egentligen obegripligt varför vindkraft ska publiceras i Norrland. Att vattenkraft produceras här är logiskt, det är ju här älvarna av betydelse finns. Men vinden finns i hela landet, kanske mer söderut.

Sunt förnuft säger att kraftkällan ska ligga så nära användarna som möjligt. Här i Norrland har vi betydligt mer elkraft än vi behöver. Ett stamnät svarar för transporten söderut. Dyrt, markkrävande och dessutom behövs underhåll. Avsevärda energiförluster på grund av långa avstånd. 30-90 meter breda gator över berg, mark och skogar. 100 mil motsvarar cirka 3000 hektar av jord och skogsmark. Nu behöver dessa ledningsgator byggas ut på grund av vindkraften.

Annons

Annons

Att bygga ut vindkraftverk i Norrland är nästa lika intelligensbefriat som att bygga kärnkraftverk på vulkanisk mark som man har gjort i Japan.

Att bygga vindkraftverken i södra Sverige är väl politiskt svårt på grund av buller med mera. Men de bullrar i Norrland också och nu börjar folket protestera.

Det finns nog platser lämpliga för vindkraft söderut också, men det finns stora möjligheter att bygga vindkraftverk i haven. Gör som i Danmark, bygg i havet. Bättre vindförhållanden, nära till brukarna, mindre kostnader och energiförluster.

Samtidigt lägger man ned kärnkraften och importerar smutsig kolkraft när det inte blåser i norr.

Tänk om när det gäller kärnkraft! Hittills brukat kärnbränsle kan upparbetas och användas igen.

Rolf Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan