Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

LIVE-TV: Senaste nytt om coronaläget: ”På väg mot ytterligare ökning”

Ytterligare 16 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell fortsätter smittspridningen att öka, både i Sverige och i andra länder.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– På global nivå ser vi tyvärr en uppgång igen efter ett par veckors nedgång. Det är Europa som står för volymen i ökningen. Tyvärr är det inte bara Sverige, många av länderna i Europa har en ökning. Det är på väg uppåt igen, säger Tegnell under torsdagens pressträff.

– Vi är definitivt på väg mot ytterligare en ökning den här veckan. Riktigt hur stor vet vi inte än, men det är helt klart en ökning.

Annons

Sammantaget har nu 13 373 smittade personer avlidit i Sverige. Totalt har 773 690 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Annons

Hittills har totalt 1 438 715 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 005 559 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 12,3 procent av den vuxna befolkningen. 433 156 personer har fått två doser, vilket motsvarar 5,3 procent.

Antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19 fortsätter att öka och är nu uppe i 292. Det är det högsta antalet sedan mitten av januari.

Ända sedan den 9 mars har antalet patienter som vårdas på en intensivvårdsavdelning (iva) på grund av covid-19 ökat, enligt intensivvårdsregistret.

De senaste dagarna har antalet ökat med ytterligare ett tiotal patienter och är nu uppe i 292. Så många har det inte varit sedan den 22 januari. Då var dock trenden nedåtgående, till skillnad mot nu, då den är uppåtgående.

Bild: Kenneth Hudd, Anders Olsson

Den senaste tiden har smittspridningen ökat med cirka 18 procent, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Eftersom smittspridningen ökar och det faktum att det finns en tidsfördröjning på drygt tio dagar från det att man insjuknar tills dess att man hamnar på iva, är risken alltså överhängande att antalet som vårdas på iva kommer att öka ytterligare och därmed pressa regionerna och sjukvårdspersonalen ännu mer.

Orsaken till den ökande smittspridningen, enligt Anders Tegnell, är dålig följsamhet till de råd och rekommendationer som finns.

De regioner som har högst beläggning på iva just nu på grund av covid-19, i förhållande till invånarantalet är: Uppsala, Dalarna, Gävleborg och Östergötland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan