Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Debatt: Ragunda får välja - vindkraft eller levande byar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Öppet brev till politiken i Ragunda kommun och entreprenörer inom vindkraftssektorn.

Vid en manifestation nyligen protesterade byborna i Överammer mot planerna på ny vindkraftpark.

Bild: Jens Stenman

Att växa upp på en plats med nio kraftverk.

Och ändå få höra att det inte finns pengar till saker.

Vi inleder denna appell med ett citat ur Clara Bodéns film "Stamnätet", som skildrar hur Ragunda offrat naturtillgångar och blivit världsledande på fossilfri energiproduktion, men att det bara blev skyhöga skattesatser och brända smulor kvar till invånarna. Knappt det.

När det nu ansöks om mer vindkraft i både Skyttmon/Borgvattnet och Överammer/Färsån så höjer vi rösten och säger stopp. Hit men inte längre. Ni kan vända om.

Annons

Annons

Ragunda försörjer redan stora delar av landet med el, och att offra ytterligare berg och kullar på detta altare är fel väg att gå.

Det händer äntligen fantastiska saker i Ammerådalen med omnejd igen. Vi har inflyttning, föryngring och framtidstro. Flera generationer hjälps åt att skapa växtkraft, som är sprunget ur hjärta, hjärna och kärlek till vår plats.

Nya och gamla kulturer krokar arm, det föds barn, skapas företag och satsas på platsvarumärken.

Det enda som kan bromsa denna utveckling nu är dödens lieblad på vindkraftverken, som bara skulle vässa plånboken hos ett fåtal markägare och entreprenörer, på den övriga befolkningens bekostnad. Det finns redan ett spindelnät av kraftledningar över kommunen, som påminner oss om de historiska ingreppen som gjorts i vår kommun. Vi har lyckats rädda Ammerådalen förut genom att stå eniga i kampen - och vi kommer att göra det igen.

Centerpartiet nationellt är tydliga med att det är i städerna som elproduktionen behöver öka, där den förbrukas. Att Centerpartiet i Ragunda är emot ytterligare kraftproduktion i kommunen, och istället vill satsa på inflyttning tar vi för givet. Till Socialdemokraterna och de andra partierna kan vi bara vädja om att lyssna på folkets röst, om ni vill ha våra mandat i nästa val. Det är dags att visa solidaritet med er befolkning, inte med ännu fler bolag som vill kapitalisera på våra berg och floder.

Annons

Vi förstår att tillståndsprocesserna kring vindkraften måste få ha sin demokratiska gång, men ni politiker kan redan nu markera att ni kommer att använda ert kommunala veto om det blir skarpt läge.

Annons

För annars gör vi det. Vi kommer att använda våra egna skarpa verktyg. Vi kommer att lägga oss framför maskinerna om de kommer till Skyttmon/Borgvattnet och Överammer/Färsån och flera fastighetsägare har redan deklarerat att de kommer att sälja sina hus.

Tycker ni att vi är skarpa i tonen? Det stämmer, eftersom det är skarpt läge.

Roffarens marknad är härmed stängd i Ragunda, nu är det dags att utveckla kommunen med hjälp av folkets kraft. Här behövs det fler skattebetalare - inte ännu fler kraftverk.

Alla partier i Ragunda är härmed inbjudna till Överammer för att möta oss öga mot öga i ett uppriktigt samtal om kommunens framtid.

För nu är valet ert: Vindkraft eller levande byar. Och dessa går inte att kombinera. Om nu någon mot förmodan inbillat sig det.

Anne Östlin, Helena Larsson, Linda Östlin, Maria Östlin

Låt Ragunda leva

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan